Homekoira mukana yhä useammassa talokaupassa

Jukka Puurusen 13-viikkoinen Rocky-koira vasta opettelee homekoiraksi.

Julkisuudessa olleet hometaloriidat tekevät asunnonostajat varovaisiksi. Moni haluaa etukäteen homekoiran avulla varmistaa, ettei talossa ole hometta.

 

Homekoirien käyttö asuntokaupoissa yleistyy. Toivalassa asuva homekoirayrittäjä Jukka Puurunen kertoo, että yhä suurempi osa hänen asiakaskunnastaan ovat asuntoa ostavat henkilöt.

– Vielä muutama vuosi sitten minua pyydettiin mukaan alle 50 asuntokauppaan vuodessa. Nykyään asuntokauppoihin liittyviä tilauksia on vuosittain lähes 70. Viime viikollakin olin koiran kanssa mukana kolmessa asuntokaupassa.

Suomen Homekoirayrittäjät ry:n puheenjohtaja Jussi Grönman kertoo, että valtakunnallisesti homekoirien käyttö on kasvanut räjähdysmäisesti. Alalle on tullut paljon uusia yrittäjiä ja myös tietoisuus homekoirista on lisääntynyt.

– Itsekin olen viikon sisään ollut mukana jo seitsemässä asuntokaupassa. Varsinkin Etelä-Suomessa kysyntä kasvaa voimakkaasti, Etelä-Suomessa asuva Grönman kertoo.

Puurunen arvioi, että homekoirien käytön yleistymiseen vaikuttaa myös mediassa esiintyneet talokauppariidat.

– Esimerkiksi Janne Katajan hometalosta on kirjoitettu lehdissä paljon. Tällaiset tapaukset tekevät asunnonostajat varovaisiksi ja moni haluaa ennen kaupantekoa varmistaa, ettei talossa ole hometta.

Jälkikäteen iso soppa

Jos koira ilmaisee, että rakennuksessa on hometta, suositellaan kyseisestä kohdasta otettavan näyte. Mikäli homekoirayrittäjällä ei ole rakennusalan tuntemusta, vaaditaan rakennusalan ammattilainen selvittämään, mistä koiran ilmaisu on johtunut. Puurusella on itsellään 15 vuoden kokemus rakennusalalta, joten hän ottaa näytteet itse ja laittaa ne eteenpäin tutkittavaksi.

– Kun oma koirani on ilmaissut homeen, niin jokaisessa tapauksessa näyte on vahvistanut kohteessa olleen hometta, Puurunen sanoo.

Puurunen huomauttaa, että joskus homelöydös voi olla paikallinen ja vähin kustannuksin korjattavissa.

– Siksi olisi järkevää käyttää homekoiraa ennen talokauppoja. Mikäli ongelma paljastuu vasta kaupanteon jälkeen, paisuu pienestäkin homelöydöksestä valtava soppa. Ongelma ja kustannukset nousevat moninkertaisesti, kun asiaa lähdetään puimaan käräjillä.

Koira oltava hyvin koulutettu

Puurusen ja Grönmanin mukaan homekoira on varsin luotettava menetelmä homeen selvittämiseen. Koira on kuitenkin oltava hyvin koulutettu. Grönman myöntää, että varsinkin takavuosina alalla oli joitakin epäammattimaisia yrittäjiä, jotka pilasivat koko alan mainetta.

– Jos joku lähtee tekemään homekoiran hommia naapurin rakilla, niin työ ei ole luotettavaa. Mutta oikein koulutettu ja tasotestattu homekoira on hyvin luotettava ja puolueeton tutkimusmenetelmä.

Grönman huomauttaa, ettei mikään tutkimusmenetelmä kuitenkaan ole sataprosenttinen. Hän pitää homekoiraa kuitenkin pelkkää peruskuntotarkastusta tehokkaampana.

– Ihmisaistein ei voi havaita sisäilman ongelmia, sillä silmämääräisesti katsottuna ongelmia ei välttämättä huomaa.

Kaikki kiinteistönvälittäjät eivät ilahdu

Kuopion Kiinteistönvälittäjät ry:n puheenjohtaja Katja Määttälä sanoo, että Kuopion alueella homekoirien käyttö asuntokaupoissa on yleistynyt hieman, muttei merkittävästi.

– Meidän näytöissä homekoira on mukana muutaman kerran vuodessa. Tavallisesti myyjä teetättää kuntotarkastuksen ja ostaja on halunnut lisäksi homekoiratarkastuksen.

Homekoirayrittäjät ovat huomanneet, ettei kaikki kiinteistönvälittäjät ilahdu homekoiran mukanaolosta. Syynä voi olla esimerkiksi takavuosien huono kokemus ammattitaidottomasta homekoirayrittäjästa tai se, että myyjä pelkää koiran heikentävän kaupantekoa.

Määttälä sanoo, ettei hänellä ole mitään homekoiria vastaan.

– Parempi on, että asiat varmistetaan mahdollisimman tarkasti etukäteen, kuin jälkikäteen.

 

 

Koira oppii hajun tunnistuksen vaikka teepussin avulla

Jukka Puurusella on kaksi homekoiraa ja lisäksi 12 viikon ikäinen pentu Rocky, josta hän myös kouluttaa homekoiran. Puurunen sanoo, että elannokseen homekoiratyötä tekevän on välttämätöntä pitää useampaa koiraa.

– Yhden homekoiran alkukoulutukseen menee noin 20 000 euroa vuodessa ja käyttöikä on noin 8-10 vuotta. On hyvin mahdollista, että koira altistuu itse homeelle, eikä pysty enää työskentelemään. Sen vuoksi koiria on oltava monta.

Koiran kouluttaminen homekoiraksi on Puurusen mukaan noin 2 vuoden prosessi. Ensin koira opetetaan tunnistamaan eri hajuja. Koira palkitaan aina kun se tunnistaa halutun hajun.

– Itse käytän koulutuksessa teepusseja, sillä tee on koiralle vaaraton aine. Kun koira tunnistaa teen hajun ja löytää piilotetun teepussin esimerkiksi komerosta, se saa palkinnon.

Vasta myöhemmin koira harjoittelee myös homeen tunnistamista.

– Homettakin on eri lajeja. On hometta, bakteeriperäistä sädesientä ja erilaisia hiivoja. Koiran hajuaisti tunnistaa kaikki nämä hajut.

Kun koira on sisäistänyt täydellisesti hajutyöskentelyn, sitä voi käyttää homekoirana.