HS: Kuopio on putkatilastojen kärjessä

Kuopion poliisilaitoksen niukkavarusteiseen putkaan päätyvät humalaiset selvittämään päätään, koska Kuopiossa ei ole selviämisasemaa. (Kuva: Marjo Lämsä)

Kuopio on putkatilastojen kärjessä, koska kaupungista puuttuu selviämisasema. Kuopiossa ihmiset myös soittavat päihtyneistä herkemmin kuin etelän isoissa kaupungeissa.

 

Helsingin Sanomat (9.9.) raportoi, että Kuopio kuuluu poliisin putkatilastoissa kolmen kärkikaupungin joukkoon. Tilastot on suhteutettu kunnan asukaslukuun. Suomen suurista kaupungeista putkaan joutuminen on yleisintä Jyväskylässä. Jyväskylän jälkeen passituksia on vain Lahdessa enemmän kuin Kuopiossa. Lehti oli selvittänyt putkatilastot Suomen 12 suurimmassa kaupungissa tämän vuoden tammi–elokuussa.

Kuopiosta puuttuu selviytymisasema

Säilöönottoja oli Kuopiossa merkittävästi enemmän kuin tilaston viimeisenä olleessa Kouvolassa. Kuopion poliisiasemalta komisario Pekka Koistinen kertoo Viikkosavolle, että virkakunta on pohtinut jo pitkään Kuopion korkeita säilöönoton määriä.

Pääsyyksi Koistinen näkee sen, että Kuopiosta puuttuu selviämisasema. Toiseksi sekä poliisin että kansalaisten erilainen puuttumiskulttuuri poikkeaa etelän suurista kaupungeista. Komisario arvelee, että etelän keskuksissa ihmiset suhtautuvat kuopiolaisia välinpitämättömämmin, jos joku lähimmäinen makailee penkillä päihtyneenä.

– Esimerkiksi Iisalmen selviämisaseman perusteella voi päätellä, että asema vähentää putkaan joutumista. Kuopiossa poliisi haluaa pitää keskustan paikat siisteinä. Asiaan vaikuttaa myös se, että kuopiolaiset soittavat hyvin hanakasti hätäkeskukseen päihtyneistä pötköttäjistä, kommentoi Koistinen.

Alkoholistin olemus ”häiritsee”

Koistinen muistuttaa, että päihtyminen sinänsä ei ole syy putkaan joutumiselle, jos henkilö ei ole häiritsevä tai tee mitään rikokseen viittaavaa. Kansalaisten pitäisi olla myös ymmärtäviä, jos joku on ajautunut surkeaan elämäntilanteeseen.

– Alkoholin suurkuluttajien ja ongelmaisten ihmistenkin on saatava jossain olla, jos he eivät aiheuta muutoin häiriötä. Joskus ihmiset ilmoittavat henkilöistä poliisille pelkän alkoholistin olemuksen perusteella. Saamme ainakin palautetta kansalaisilta riittävästi.

Promillemittari ei ratkaise

Itse säilöönotossa on poliisilla omat haasteensa. Nuori ja kokematon voi olla 2 promillen humalassa vaarallinen itselleen, kun taas vuosikausia juopotelleen voi samalla promillemäärällä laskea pois putkasta.

– Promillemittari ei kerro kaikkea, koska henkilöiden toleranssissa on eroja. Putkaan joutunut on voinut käyttää myös huumeita tai lääkkeitä, jolloin hänellä on suurempi terveydellinen riski. Poliisin on hyvin vaikea arvioida, milloin putkassa selvitään ja milloin tarvitaan ensihoitoa. Toisaalta KYSin yhteispäivystyksen työtä hankaloittavat päihtyneet.

Koistisen mukaan poliisi tietää varsin hyvin, että alkoholistien ja päihtyneiden säilöönotto ei ole mikään ratkaisu, jos koko henkilön elämänhallinta on kadoksissa.

– Ei putka ketään auta. Usein sinne joutuneet henkilöt kaipaisivat aivan muunlaisten ammattiauttajien apua kuin poliisin.

Säilöönotot kaupungeittain tuhatta asukasta kohti

Jyväskylä 14,4

Lahti, 13,4.

Kuopio, 11,5,

Helsinki, 10,8

Joensuu, 10,5

Turku 8,8

Tampere, 6,5

Oulu, 5,7

Kouvola, 4,3.

Luvut ovat ajalta tammi–elokuu 2017. Lähde: Helsingin Sanomat 9.9.