Huuhaa-hoitoa

Olen kuullut monen hyväkkään väittävän, että naisten- ja terveyslehtiä luetaan ainoastaan kampaajalla. Kuulun itsekin tähän viisastenkerhoon, vaikka minun kohdallani kampaaja on turhan juhlallinen nimi. Suomalainen lääketiede on maailman huippua, mutta mitä ihmettä nämä lehtien energiahoidot ja enkeliterapiat ovat?

Kun lääketiede ei tyrkytä yksinkertaisia selityksiä, ihminen kaivaa alkukantaisia ratkaisuja huuhaasta. Amerikassa on kehitetty aurakamera yhdessä parantajien, selvännäkijöiden ja muiden huru-ukkojen kanssa. Kameralla kuvataan ihmisen aura siis energiakenttä. Tällä vempeleellä voi aueta erilainen ja uusi kulma ihmisen elämään. Huh. Huh.

Minulle kävisi kuin uudessa elämässä Muumilaaksossa. Sinne saapui profeetta, joka saarnasi vapaasta elämästä. Muumipappa asettui puuhun. Niiskuneiti pukeutui ja iski toisen miehen. Lasten saduissa on sentään viisautta.

Uutta elämää tai ei, nykyisin hoitoja voi valita kuin nallekarkkeja kioskilta. Ennen vanhaan neuvolassa otettiin kuuliaisesti vastaan pilttien hoito-ohjeet. Nyt yksilölliset, modernit vanhemmat päättävät, onko rokottaminen hyödyllistä vai ei.

Välillä tuppaantuu unohtumaan: monet hengenvaaralliset taudit on saatu talttumaan. Vielä 1930-luvulla Suomi oli kehitysmaa, joka kymmenes lapsi kuoli alle vuoden iässä. Nyt isänmaamme lapsikuolleisuus on maailman pienimpiä.

Valvira vahtii kuin haukka terveydenhuollon ammattinimikkeitä ja niihin liittyviä opintoja. Markkinoilla on myös titteleitä, joista ei ota pirukaan selvää, puhumattakaan valvonnasta: elämäntapamuutosekspertti, hyvinvointivalmentaja, keskusteluterapeutti tai parisuhdevalmentaja.

Suomalainen koulutusjärjestelmä on maailman huippua, mitä kehutaan kansainvälisesti. Koulutamme muksuja tulevaisuuden ammatteihin. Kummallista on, kun monet uskovat horoskooppeihin, homeopatiaan ja humanoidien olomassaoloon.

Kyllä tiedekin viihteellistyy. Kun tutkii viinaa tai seksiä, tiedemies imee koko maailman huomion. Jos tulokset kertovat, että mies saa paremman orgasmin karvahattu päässä, tieto leviää kulovalkeana mediassa. Hattukauppa kukoistaa.

Kirjoittaja on tiedotusenkeli.