Hyvä elämä

Hyvää ja merkityksellistä elämää tavoittelevat kaikki. Mikä tekee elämästä merkityksellisen? Amerikkalaisen ajattelun ytimessä on ajatus yksilöstä oman onnensa seppänä. Toista ääripäätä edustaa japanilaista kulttuuria leimaava vahva yhteisöllisyys eli yhteisen edun korostaminen. Kummassakin on puolensa. Filosofi Frank Martelan mukaan elämän merkitys on tehdä itselleen merkityksellisiä asioita siten, että tekee itsestään merkityksellisen muille. Varsin kattava tiivistys.

Mitä itselleen merkitykselliset asiat ovat? Nähdäkseni ne vievät meitä kohti tavoitteitamme oikeaksi kokemillamme tavoilla. Harva esimerkiksi tuntee suurta tyydytystä lunttaamalla läpäissystä tentistä. Ahkeran opiskelun tuloksena ansaitusta hyvästä arvosanasta kylläkin.

Merkitykselliset asiat ovat tekijälleen kiinnostavia ja innostavia, osa omannäköistä elämää. Jaettu ilo on suurempi ilo ja hyvän tekeminen muille palkitsee. Paulo Coelhon sanoin: ”…ihminen ei ole saari. Hän ei pysty taistelemaan yksin, ja olipa hänen suunnitelmansa mikä hyvänsä, hän on riippuvainen muista. Hänen on päästävä keskustelemaan strategiastaan, pyydettävä apua, ja lepohetkinä hän tarvitsee jonkun jolle kertoa nuotion äärellä taistelutarinoita”.

Työ täyttää useimmilla vähintään kolmanneksen arjestamme. Mielekäs työ onkin merkityksellisen elämän kovaa ydintä. Mikä tekee työstä mielekkään? Väittäisin, että sen sisältö ja työyhteisö. Toki palkallakin on merkitystä. Uutta kokeilemalla, harrastusten kautta ja työtään tuunaamalla saattaa löytää unelmaduunin yllättävän läheltä. Muutos parempaan on mahdollinen, jos sen eteen toimii. Mielekäs työ antaa voimia, ikävä ja tylsä vie niitä.

Merkityksellistä elämää leimaa kyky ja mahdollisuus tehdä itselleen tärkeitä asioita. Terveys ja toimintakyky eivät ole itsestäänselvyyksiä. Keskeisimmät elämänlaatua nakertavat tekijät ikäännyttäessä ovat huono terveys ja arkea haittaavat kivut. Ennaltaehkäisy on niihin parasta lääkettä. Päivittäinen arki- tai kuntoliikunta, kasvispitoinen kevyehkö ruoka ja vähintään seitsemän tunnin yöunet tulisivat kuulua hyvän olon työkalupakkiimme. Kannattaa myös hakeutua ympäristöön, joka mahdollistaa itselle merkitykselliset asiat. Tuki helpottaa niiden toteuttamista. Mikä auttaisi sinua elämään merkityksellisempää arkea?

Kirjoittaja on kuopiolainen kuntokeskusyrittäjä ja ikuinen ihmettelijä.