Idiootteja ympärillä

Suosituksi noussut Idiootit ympärilläni -kirja kertoo ihmistyypeistä eri värisiniä ja eri tavalla maailmaa taaplaavina. Iloinen keltainen haluaa pitää yhdessä hauskaa, vakava sininen analysoi ja on kriittinen, rauhallinen vihreä rakastaa turvallisuutta ja voimakaskäytöksinen punainen haluaa päättää asioista. Me näemme kuitenkin itsemme kovin toisenlaisina kuin ympärillämme olevat meidät näkevät, joten tämän tyyppisten opusten lukeminen avaa ymmärrystä myös sen toisen näkökulmaan.

Sain viime syksynä syntymäpäivälahjaksi RMP-motivaatioprofiilin, joka selvittää 16 perustarvetta ja kertoo käyttäytymistämme ohjaavat motiivit, kuten syöminen, liikunta ja sosiaaliset kontaktit. Oli herättävää lukea mitkä asiat tekevät minut onnelliseksi ja ovat minulle tärkeitä.

Tyytyväinen saan olla, että minun elämässäni tärkeät asiat ovat tällä hetkellä mahdollisia eli saan elää itselleni sopivanlaista elämää. Tämä testi ja sen tulkinnut ohjaaja kertoivat oivasti myös siitä, kuinka muut ihmiset näkevät kunkin motiivini.

Tulkinnan jokainen kohta painottaa, ettei tointaisi mennä ohjaamaan toisen tyyliä omaan suuntaansa, koska ihmiset ovat onnellisimpia voidessaan elää juuri omia tarpeitaan vastaavalla tyylillä. Ei osu sama tyyli kaikille.

Samanlaisten kanssa on usein helpompi tulla juttuun, mutta joskus sitä peilaa toisen käytöstä omaansa ja oppii kenties jotain myös omasta käyttäytymisestään. Sain taannoin olla Nuorkauppakamarin Eurooppa Akatemiassa, jossa vietimme viisi päivää vähillä, muutaman tunnin unilla ja hurjalla työmäärällä tehden eri tehtäviä. Saimme kouliintua huikeassa ympäristössä, jossa kouluttajat jatkuvasti arvioivat ja antoivat palautetta. Tuolla leirillä yksi parhaita anteja olikin oppia niin muiden kuin omasta käyttäytymisestään stressaavissa tilanteissa.

Kaikenlaiset testit ja elämän koettelemukset auttavat meitä tuntemaan itseämme, mutta myös ymmärtämään muita. Usein emme kuitenkaan oikeasti ymmärrä, että toinen ei toimi samoin tai on kiinnostunut eri asioista kuin itse olemme, vaikka kuinka älyllisesti olisimmekin näistä erilaisuuksista tietoisia. Ehkä ne toiset eivät olekaan idiootteja, vaan kukin meistä taaplaa tyylillään.

Kirjoittaja on Kuopion Yrittäjien puheenjohtaja.