Iekki osti makkaroilla sytytystulpat

Eero Hyvärinen ja hänen vanhat kisakumppaninsa valmistautuvat virtuaalisiin Formula1 -kisoihin. Kuva: Ismo Vornanen

Moottoripyörälegenda Eero Hyvärisen ura alkoi Vänärin TT-ajoista.

Vuosina 1949–1973 Väinölänniemellä ajettiin moottoripyörien TT-ajoja. Viime viikolla kokoontui parikymmentä kuopiolaista SM-mitaleita kahmineita moottoripyöräilijöitä Petosen Drive Clubille muistelemaan Kuopion moottoriurheilun kultaisia vuosia.

Mukana illanistujaisissa oli muun muassa moottoripyörälegenda Eero ”Iekki” Hyvärinen. Iekki innostui kaksipyöräisistä vauhtileikkeistä jo lapsena, jolloin hän polkupyörällä revitteli Julkulan metsissä. Rahattomana poikasena hän livahti ”pummilla” 1960-luvulla Vänärin TT-ajoihin. Käryjen haisteleminen Peräniemen kasinon varikolla teki poikaan lähtemättömän vaikutuksen.
– Itse ajoin ensimmäisen kisani Vänärillä vuonna 1971. Tuolloin menopelini oli hyytyä jo ennen kisaa, mutta sain onneksi kisakaverilta uudet tulpat, jotka vaihdoin kahteen hiillosmakkaraan. Vaihtokaupan ansiosta pääsin kisaan, jonka myös voitin, muistelee Hyvärinen.
Iekki ajoi myöhemmin menestyksellä EM- ja MM-sarjaa. Hän voitti 6 SM-mestaruutta alle 250- ja 350-kuutioisten sarjassa ja nappasi urallaan myös EM-mestaruuden.

Kisamatkoilla sattui ja tapahtui. Kerran hän vei pakettiautolla kalustonsa Englannista suoraan Italian Riminille. Iekki ajoi autolla yhtä mittaa 1700 kilometriä ja halusi sen jälkeen rentoutua kuuluisassa Italian lomakohteessa.
– Pistin auton parkkiin. Autoon jäivät kaikki rahani, passini, vaatteeni ja kaksi pyörääni. Marssin uikkareissa rannalle. Minulla oli mukana vain pyyhe ja pullo punaista juomaa. Kun aurinko alkoi laskea, palasin parkkipaikalle, mutta autoa ei näkynyt missään.
Puolialastoman miehen täytyi uikkareissa astella hienon hotellin respaan ja alkaa selvitellä pulmaansa. Lopulta virkailijat ymmärsivät, että savolainen ei pilaillut heidän kustannuksellaan. Etsintöjen jälkeen selvisi, että parkkipirkot olivat virheellisen pysäköinnin vuoksi hinanneet auton säilytykseen. Kuopiolaiskuski sai vaatteet päälleen ja moottoripyörän alleen kisaa varten.

Hyvärinen on rassaillut moottoripyöriä koko uransa ajan. Taitonsa hän hyödynsi perustamalla moottoripyörähuoltamon, kun ammattilaisura kilparadoilla loppui. Firmaa hän pyöritti 24 vuotta. Koska miehellä virtaa bensaa suonissaan, sanoo hän jääneensä loivasti eläkkeelle.
– Olen rassailut poikani moottoripyöriä ja katupyörällä ajelen edelleen. Kävin viime kesänä muun muassa pyörällä Kroatiassa verestämässä muistoja tutussa kisapaikassa. Saunailta vanhojen kavereiden kanssa oli laatuaan ainutkertainen, mutta kyllä heitä näkee edelleen moottoripyöräkisoissa.
Eero Hyvärinen ajoi 221 maaliin asti päättynyttä kisaa ja päälle vielä lukuisia jäärata-ajoja.