Ihmisten hätä näkyy diakoniatoimistoissa

Kallaveden seurakunnassa työskentelevä diakonissa Maarit Kirkinen varaa kaikille asiakkailleen ainakin tunnin keskusteluaikaa. Keskustelu tapahtuu Petosen diakoniatoimistolla.

Perustoimeentulo-tukipäätöstä odottavat ihmiset ovat kääntyneet rahapulassa Kuopion seurakuntien puoleen.

Perustoimeentulotuen maksaminen siirtyi vuodenvaihteessa kunnilta Kelalle. Siirto ruuhkautti Kelan asiakaspalvelun ja hakemusten käsittely on viivästynyt jopa useilla viikoilla. Kun ihmiset eivät ole saaneet päätöstä toimeentulotuesta, ei heillä ole rahaakaan. Kelan ruuhkat ja ihmisten hätä näkyy Kuopion seurakuntien diakoniatyössä.

Näkyy erityisesti Petosella

Kallaveden seurakunnalla diakonissana ja lähiesimiehenä työskentelevä Maarit Kirkinen sanoo, että Kelan ruuhkien vuoksi kaikissa Kuopion seurakunnissa asiakasmäärät ovat kasvaneet. Tarkkoja määriä hän ei osaa arvioida. Uusia asiakkaita on tullut jonkin verran.
Kallaveden seurakunnan alueilla avun tarve näkyy erityisesti Petosella. Kaikille yhteyden ottaneille asiakkaille ei ole saatu aikaa samalle viikolle. Olemme joutuneet siirtämään joitakin ”ei niin tärkeitä” töitä, jotta pystyn auttamaan näitä ihmisiä. Ihmisillä on huolta ja hätää, kun päätöstä ei ole tullut yli kuukauteen. Vastaanotolla on käynyt asiakkaita, jotka ovat kertoneet etteivät ole syöneet muutamaan päivään.

Apua ruokaan ja lääkkeisiin

Kirkinen sanoo, että seurakunta on antanut osto-osoituksia ruokaan ja välttämättömiin lääkkeisiin. Sen lisäksi ihmisille neuvotaan, mistä heillä on mahdollisuus saada ruokaa ilmaiseksi tai hyvin edullisesti.
– Joukossa on ihmisiä, joilla on esimerkiksi mielenterveys- sydän- tai diabeteslääkitys. Ne lääkkeet on pakko saada.
Kirkisen mukaan ihmiset ovat todella väsyneitä ja ahdistuneita kun päätöksiä ei tule. Osa asiakkaista on jopa vihaisia, mutta väkivaltaisuuksilta on onneksi vältytty. Monelle on kova paikka tulla hakemaan apua Kelan ja sosiaaliturvatoimiston lisäksi vielä seurakunnaltakin.
– Käymme tilannetta läpi jokaisen kanssa. Ihmiset ovat hyvin väsyneitä ja ahdistuneita. Siksi olemme antaneet myös käytännön apua eli lähteneet esimerkiksi asiakkaan mukaan Kelaan.

Kuormittavaa kaikille

Kirkistä huolettaa, kuinka käy heille, joiden voimavarat ovat jo nyt todella huonossa jamassa, jos tilanne jatkuu pidempään.
– Jos käy esimerkiksi niin, että nyt saatu maksusitoumus pienentää seuraavaa toimeentulotukea. Osa ei jaksa tehdä edes oikaisupyyntöjä. Moni ajattelee, että ihan sama.
Häntä mietityttää myös se, että mikäli ruuhkat jatkuvat, kuinka seurakunnan työntekijät jaksavat ja riittävätkö avustusrahat.
– Ihmisillä on todella vaikeaa ja heidän tarinansa ovat rankkoja. Tilanne on pidemmän päälle kuormittava myös seurakunnan työntekijöille, vaikka tämä onkin sitä perimmäistä auttamistyötä. Rahatkaan eivät loputtomiin riitä. Alkuvuodesta tilannehan on vielä hyvä kun avustusrahat on juuri saatu, mutta entäs jos Kelan ruuhkat jatkuvat pidempään.

Apua kaikille hädässä oleville

Seurakuntien diakoniatyössä pääpaino on keskustelussa, auttamisessa ja ohjaamisessa. Kallaveden seurakunnan diakonissa Maarit Kirkinen sanoo, että diakoniatyö on tarkoitettu kaikille hädässä tai kriisissä oleville. Hätä tai kriisi voi liittyä talouteen, parisuhteeseen, suruun, eroon tai vaikkapa yksinäisyyteen.
– Pyrimme auttamaan vaikeassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä uskonnosta tai kansalaisuudesta riippumatta. Meille tullakseen ei tarvitse kuulua kirkkoon.
Jos taloudellinen hätä tai kriisi iskee, seurakunnan avun piiriin pääsee olemalla yhteydessä oman alueen diakoniatoimistoon.
– Meille voi soittaa, laittaa tekstaria tai sähköpostia. Otamme sitten takaisin yhteyttä ja varataan henkilölle aika.