Ikärasismia

Taannoin sattui silmiini Tuula Väätäisen huomio facebookissa, jossa hän ihmetteli Heikki Kinnusen pohdintaa näyttelijöistä ja elokuvista. Väätäinen jäi miettimään, miksi näyttelijöistä ei tule koskaan vanhaa, mutta poliitikoista halutaan päästä eroon heti kun täyttää 60.

Pähkäilen samaa. Yhteiskunnan kerma höpöttää työurien pidentämisestä, mutta kukaan ei halua ikääntyvää töihin. Mitä vanhempi kandidaatti, sen varmemmin hänet ohjataan soppajonoon.

Yli 50-vuotias on kirosana työmarkkinoilla, joilla lakaistaan YT-luudalla työttömyyden pohjattomaan kitaan. Tätä joukkoa on turha kehittää, uskotaan. Ikään kuin ammattitaito katoaisi kun mittariin rävähtää puolivuosisataa.

Työmarkkinoilla kysyntää onkin alle kolmekymppisille korkeakouluista valmistuneille, joilla on takana kahdenkymmenen vuoden työkokemus. Eduksi on vielä jos lapset on hankittu siihen ikään.

Ikääntyviin työntekijöihin suhtaudutaan kuin marsilaisiin. Kyvykkäät ja taitavat ihmiset eivät saa työtä, kun syntymäaika loistaa aurinkona CV:ssä. Oman lärvin kuva silmäpussien kanssa tuskin sekään edistää asiaa.

Mikä tässä maksaa? Varttuneilla duunareilla mukana kulkee hiljainen tieto, joka on monta kertaa arvokkaampaa kuin yksittäinen työpanos. Iän karttuessa sosiaaliset taidot kasvavat, mikä on yksi työelämän avainasioita. Puhumattakoon näkemyksellisyydestä: erottaa olennainen epäolennaisesta.

Poikkeuksia on. Yksi kriisiyritys valitsi hallintopäälliköksi pitkälle yli viisikymppisen naisen. Tehtävään haluttiin monissa käärmekeitoissa ollut ammattilainen. Kriisiosaamista löytyi, sillä nainen oli kasvattanut neljä rasavilliä poikaa kunniallisiksi kansalaisiksi. Kaoottiset tilanteet olivat olleet arkipäivää vuosikausia.

Ikärasismia on myös urheilussa. Keski-ikää lähestyvä NHL-tähti Jaromir Jagr halusi vielä kerran maailman parhaaseen liigaan. Sopimus syntyi Calgary Flamesin kanssa. Sopimus oli yksivuotinen ja arvoltaan vain miljoona dollaria. Jagrin hinta legendaarisena kiekkoikonina oli nöyryyttävän halpa. Sääliksi käy kiekkotähteä.

Kirjoittaja on tiedotusenkeli.