Ikävä déjà-vu

Viime viikon Savon Sanomat (SS 27.2.) toi mieleen muistoja. Edellinen suuri pyramidihuijaus WinCapita on vasta kuollut ja kuopattu. Vieläkin käydään viimeisten hyötyjien osalta oikeutta. Ja silti poliisitutkinnassa on jälleen uusi globaali pyramidihuijaus, johon suomalaisetkin ovat ”sijoittaneet” miljoonia.
WinCapitassa tavallisten ihmisten piti rikastua valuuttarobotin avulla. Vaan ei ollut robotin pipseistä paljoa apua. Päätekijäkin myönsi, että todellista valuuttakauppaa ei edes käyty. Siis ihan rehellistä…hmm, pyramidihuijaus.
On paljon pohdittu, mikä saa ihmiset luottamaan lipeväkielisiin tee-se-itse-asiantuntijoihin. Olen kerran käynyt (ei kutsuttuna) eräässä sijoituspuolen verkostomarkkinointitilaisuudessa. Esittelijät olivat täysin pihalla, eivätkä kyenneet vastaamaan yhteenkään substanssikysymykseen.
WinCapitassa erityisen hupaisaa oli yläkerroksen henkilöiden titteli – sponsori. Yleensä sponsori on taho, joka tukee vaikka urheiluseuraa. Pyramidihuijauksessa rahvas sponsoroi yläkerrosta antamalla heille rahansa.
Uudessa Onecoin huijauksessa valuuttakaupan sijaan rikkauksia luvataan virtuaalivaluutasta. Käsi pystyyn jokainen, joka voi sanoa ymmärtävänsä mistä virtuaalivaluutassa ja lohkoketjulouhinnassa on kyse. Kiitos, ei montaa kättä.
Tässä piilee pyramidihuijauksen ydin. Huijarin pitää pystyä kirkkain silmin vakuuttavasti kertomaan tarinansa suuresta tuntemattomasta, jonka hän on sinulle valmis avaamaan pientä koulutuspakettia vastaan. Ja toki samalla vihkiydyt salaseuraan ja rikastut niin, että pankinjohtajakin tulee kateelliseksi.
Valitettavaa tässä uusimassa huijauksessa on se, että siinä on jälleen samoja tekijöitä kun edellisessäkin. Verkostomarkkinointi toimii sosiaalisissa verkostoissa. En ymmärrä, miten samat ihmiset toistuvasti lähtevät mukaan ja saavat vielä muutkin mukaan. Pyramidihuijareilla ja pikavippaajilla on yhteistä puutteellinen tai olematon moraali. Uhrit ovat heikkoja ja avuttomia.
Helppoa rikastumista ei ole tarjolla. Siksi meidän on tyytyminen perinteiseen rehelliseen työtekoon ja pitkäaikaiseen säästämiseen ja vaurastumiseen.

Kirjoittaja on maailmanmenoa seuraava eläkeläinen.