Ikävästä tyypistä pääsee eroon

Uutisointi suunnittelujohtaja Juha Romppasen irtisanomisesta olisi ehkä jo laantunut, jos henkilöstöjohtaja Terttu Ruotsalainen ei olisi esittänyt Viikkosavolle tarkennuspyyntöjä viime lehden jutusta (Lue tästä). Jokin Romppasen jutussa mättää. Romppanenhan ei ollut edes hankalan miehen maineessa. Työtoveritkin näyttävät puolustavan häntä.
Ensin Romppanen siirrettiin kaupunkisuunnittelujohtajan virasta keinotekoisen tuntuiseen suunnittelujohtajan tehtävään. Henkilöstöjohtaja sanoo Romppasen siirtyneen tehtävään omasta tahdostaan. Romppanen on täysin eri mieltä.
Ehkä jollakulla oli näky, että Romppasen uusi työ soveltuisi tulevaisuudessa säästökohteeksi. Tehtiinkö Romppasen virasta ”irtisanomiskelpoinen”, johon purisi oikean hetken tullen tuotannollis-taloudelliset perusteet? Tämä on toki vain spekulaatiota.
Savustettiinko Romppanen pihalle, koska hänellä oli erilaiset käsitykset johtamisesta kuin esimiehellään apulaiskaupunginjohtaja Jari Kyllösellä? Näinhän siinä usein käy, kun alainen esittää avoimesti kritiikkiä pomolleen. Organisaatio keksii keinot, miten ikävästä tyypistä päästään eroon.
Romppasen tapauksessa ei vitkasteltu. Keväällä 2019 hänen virkatehtäviään jaettiin muille viranhaltijoille. Joulukuussa kaupunginhallitus nuiji hallintosäännön, jonka mukaan kaupunkisuunnittelujohtajan tehtävät hoitaa helmikuusta alkaen Kyllönen. Samana päivänä vietiin järjestely ylimääräisenä asiana kaupunginvaltuustoon. Hallintoasia, Romppasesta ei puhuttu mitään!
Nyt on nähty jotain historiallista. Kokonaisen johtavan viran voi näköjään yhdistää toiseen johtavaan virkaan entisellä palkalla. Kaupunki ei tiedottanut mitään Romppasen irtisanomisesta ennen kuin Viikkosavo sai asiasta vihiä ja julkaisi jutun 19.2.
Näinkö helppoa säästäminen on? Voisiko esimerkiksi apulaiskaupunginjohtaja Pekka Vähäkangas hoidella otona teatterinjohtajan virkaa? Siihenhän oli oiva tilaisuus, kun entinen teatterinjohtaja Pekka Laasonen lähti etsimään itseään kiehtovasta yritysmaailmasta.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.