Iki-sampolaisesta tuli Lekan mies

Siilinjärven mies Jukka Tuovinen pitää Lekan ja Sammon välejä reiluina: ”Savolaiset liigaseurat nostavat mukavasti jännitettä. Molemmat seurat sopivat maakuntaan.”

Jukka Tuovinen tiesi jo sarjakauden aikana, että hänestä tulee Lekan päävalmentaja.

Lekan uusi päävalmentaja Jukka Tuovinen (52) päräyttää haastatteluun kotikentälleen Siilijärven Shellin pihaan. Olisi mielenkiintoista tietää, miksi iki-sampolaiseksi leimattu mies vaihtoi uuteen ja solmi suhteen Lekaan.
Joviaalin tuntuinen Tuovinen istahtaa kahvioon ja toteaa ensin taustaksi, että Sampohan on oikeastaan Pielaveden ja Siilinjärven yhteinen joukkue. Puolet peleistä on Siilinjärvellä ja Siilissä myös joukkue treenaa.
Kommentti muokkaa Sammosta entistä enemmän Lekan paikallisvastustajan. Tuovinen itse asuu Siilinjärven keskustassa.

Vihollisen leiriin

Äkkiseltään tuntuu siltä, että iki-sampolaiseksi leimattu mies on pettänyt omansa ja siirtynyt vihollisen leiriin. Pettämisestä ei ollut kuitenkaan kysymys.
Selväjärkisen oloinen mies on kuitenkin varmistanut, ettei katkeria välejä jäänyt hiertämään entisen seuran kanssa. Onhan Tuovinen supliikkitaustainen vakuutusmies ja myyntivalmentaja, joka ei jätä luurankoja kaappeihinsa.
– Henkilökohtaista kehittymistä hakevalle valmentajalle Leka on mielenkiintoinen työmaa, koska niin seura kuin pelaajatkin ovat nuoria. Lekan organisaatio janoaa pääsyä huipulle.  Lauri Hakala ja Tapio Nissi ovat rakentaneet Lekalle ammattimaisen valmennuspohjan.

Tunteikas päätös

Päätös seuran vaihtamisesta oli kuitenkin tunteikas. Lyhyellä tähtäimellä Tuovisen olisi ollut helpompi jatkaa Sammon pronssijoukkueen kanssa.
– Lekassa joudun pohtimaan valmennusta entistä enemmän, koska joukkue on nuori. Yritämme etsiä nuorten kehityksen tueksi yhden rutinoituneen yleispelaajan, joka voi olla myös ulkomaalainen.

Siirto selvisi pronssisaunassa

Sammon pelaajille Tuovinen kertoi siirrostaan vasta sitten, kun seuran pronssitarina oli kuljettu yhdessä loppuun asti.  Paikallisvastustajien välillä tuntuu olevan syvä kunnioitus, vaikka kentällä kipinöi. Onhan Sammon ja Lekan välillä liikuttu aikaisemminkin.
– Tiesin jo ennen Sammon pronssipelejä, että siirryn Lekaan. Olin tiedottanut asiasta myös Sammon puheenjohtajalle Timo Perälälle. Pojille kerroin vasta pronssisaunassa, että poistun ensi kaudella kuvioista, kertoo Tuovinen.
Tuovinen kokee, että hänellä on vielä parhaat valmennusvuodet jäljellä. Valmentajana hän on piirun tarkka. Tuovinen vaatii kurinalaisuutta, mutta sanoo, että voittavassa joukkueessa pitää olla myös elämän ja pelaamisen riemua.
– Lekalla on nyt sellainen nuorten lahjakkuuksien joukkue, että jo yhden kesän aikana voi tapahtua ratkaisevaa edistymistä.
Tuovinen on valmentanut 25 vuotta ja kahminut neljännesvuosisadan aikana lukuisia mitaleita.
– Toivoisin, että Kuopio saisi pikaisesti sisäpelihallin. Onhan lentopallon lisäksi myös salibandyseura Welhot noussut ylimmälle sarjatasolle.