Ilmastoahistus

Korona kiusaa, mutta muitakin huolia on. Ensi lauantaina on maailman ilmastotapahtuma, joka järjestetään maaliskuun viimeisenä viikonloppuna. Tilaisuudessa ihmiset eri puolilla sammuttavat tunniksi valot ja tuovat näin esiin huolensa ilmastonmuutoksesta.

Elämä on yhtä ahistusta. Ennen ilmastonmuutosta sydämentykytystä aiheuttivat megatrendit: väestönkasvun räjähtäminen ja öljyn loppuminen maailmasta. Tosin jotkut asiantuntijat väittävät, että öljyn etsintä helpottuu, kun jäät sulavat ilmastonlämpenemisen seurauksena.

Kasvatuskin on menossa metsään. Vanhemmat ovat aina vakuutelleet teineille aurinkoisesta tulevaisuudesta. Nyt 16-vuotias ruotsalaisneitokainen kiertää maailmaa kertomassa suurille johtajille maailmaa uhkaavasta vaarasta. Greta Thunberg kuvailee itseään ilmastoaktivistiksi, jolla on asperger.
Väkisin iskee ilmastoanoreksia. Kuluttajille ohjeita riittää: syö pupujen ruokaa, sammuta valot, älä osta muovipusseja, käytä ekosähköä. Kokolihaa syövä heteromies ahistuu.

Syyllisyys tunkeutuu sieluun jo kaupan ovella. Voinko ostaa viinirypäleitä, jotka on rahdattu Kiinasta? Vai tyydynkö espanjalaisiin tuotteisiin, joissa riistotyövoimana on käytetty paperittomia Välimeren ylittäneitä siirtolaisia?

Ilmastoahdistus on totta. Nuorisobarometrin mukaan ilmastonmuutos on nuorten suurin huoli. Helsingissä teinien mielenosoituksessa oli puhuttelevia kylttejä kuten ”sinä kuolet vanhuuteen, meidän lapsemme ilmastonmuutokseen”.

Eikä nuoret ihan väärässä ole. Teollistuneiden maiden asukkaat kuluttavat maailman luonnonvaroista 80 prosenttia, vaikka teollisuusmaissa asuu vain 20 prosenttia maailman väestöstä. Jos kaikki maailman ihmiset kuluttaisivat kuten suomalaiset, tarvitsisimme 3,8 maapalloa.

Ilmastoahdistus on tuttu jo alakoulussa. Kun ennen koululainen asteli ruokapöytään, karjalanpaistille nyrpistettiin nokkaa. Nyt nuori miettii, kuinka paljon liha kuormittaa ympäristöä.

Minkä vallankumouksen aion itse tehdä ilmastonmuutokseen? Kerran vuodessa sulatan pakastimen. Sieltä heivaan eltaantuneita marjoja ja muita vanhentuneita pakasteita roskiin. Melkoista ruokahävikkiä. Tulevaisuudessa poimin marjat lähikaupan pakastealtaasta.

Kirjoittaja on tiedotusenkeli.