Haaveissa oli yksi, sitten tulikin tupla-onni

Pitkään lapsettomuudesta kärsineet Laura ja Riku Väisänen saivat raskausultrassa varsinaisen jymy-yllätyksen.

Yllätys oli melkoinen kun kuopiolaiset Laura ja Riku Väisänen saivat raskausultrassa kuulla, että heille tulee kaksoset. Takana oli lähes kuusi vuotta yritystä ilman tulosta ja yhden sijaan heillä olikin nyt edessään tuplaonni.

– Meillä on ollut pitkään toive lapsista ja kyllä jossain vaiheessa usko niiden saamiseen hävisi kokonaan. Voi kun olisin ihan silloin pohjalla ollessa tämän tiennyt. Mutta kaiken piti mennä varmasti näin. Tässä on todiste siitä, että koskaan ei pidä luovuttaa, Laura huokaisee onnellisena.

Laura kertoo, että Rikulla oli kyllä aavistus kaksosista, kun raskausoireita alkoi näkyä. Ajatus kävi myös Lauran mielessä oireiden ollessa hyvin voimakkaita, mutta hän ajatteli kuvittelevansa asian.

– Kun ultrassa lääkäri sanoi, että joo täällä näkyy heti yksi, olin ihan, että jes, siellä on kaikki oikeassa paikassa ja kunnossa. Sitten kohta hän sanoi, että odotapa hetki, täällä on toinenkin syke, ja itse olin, että ei hitto ja mies sanoi, että hän tiesi. Mies aavisti myös sen, että molemmat ovat tyttöjä.

Parille uutinen oli suorastaan jackpot, sillä he olivat toisinaan leikitelleet ajatuksella kaksosista.

– Leikittelimme, että olisipa hyvä, jos joskus tulisi kerralla kaksi, niin olisi heti leikkikaveri valmiina, eikä tarvitsisi niin sanotusti lähteä uusintakierrokselle.

Tässä on todiste siitä, että koskaan ei pidä luovuttaa.

Laura Väisänen

Hilla ja Helvi syntyivät reilut kolme kuukautta sitten ja ovat identtisiä kaksosia. Laura kertoo, että Hilla on äitinsä kaltainen eli nopeasti syttyvä, ”kaikki mulle heti” -tyyppi. Helvi taas on enemmän isänsä kaltainen rauhallinen pohtija.

– Isovanhemmilla menee välillä vielä tytöt sekaisin, mutta me kyllä erotamme heidät. Tytöillä on myös erilaiset kommunikointityylitkin.

Kun vuosien toivomisen jälkeen lapsia tuleekin kerralla yhden sijaan kaksi, shokki on helposti melkoinen. Parilla on nyt konkreettisesti tekemistä kummallekin kädelle. Laura ei kuitenkaan ole kokenut arkea poikkeuksellisen raskaana, koska kahteen vauvaan alettiin valmistautua hyvin heti, kun tieto heistä oli varma. Lisäksi pitkä parisuhde sekä huumorintaju on ollut suuri voimavara, kun väsymys meinaa iskeä.

– Olemme olleet Rikun kanssa 15 vuotta yhdessä, joista 6 naimisissa. Olemme nähneet toisemme väsyneinä ja huonoina päivinä. Tiedämme jo katseesta, milloin toiselle ei kannata mennä sanomaan jotain. Osasimme siis varautua siihen, millaista arki voisi olla ja lopulta tämä vauva-aika on todella lyhyt. Kädet on molemmilla tasapuolisesti täynnä, ei tarvitse tapella, kumpi ottaa vauvan syliin, hän nauraa.

On myös tärkeää muistaa ottaa omaa aikaa, Laura muistuttaa. Sekä muistaa puhua. Ja yrittää välttää turhaa stressiä ja ulkopuolelta tulevaa painetta siitä, millaista elämä pitäisi olla. Kahden lapsen kanssa kun asiat myös ottavat enemmän aikaa kuin yhden.

– Jos joku päivä sattuu, että on itse ihan väsynyt, niin turhaan silloin väkisin lähtee vääntäytymään vaikka kaupungille. Uskon, että myös lapset aistivat sen, millä tuulella vanhemmat ovat ja se vaikuttaa heihin. Siksi yritän olla stressaamatta liikaa, ja ihmeen hyvin se on onnistunutkin.

Kun vauvoja on kaksi, tarvitaan kaikkia tarvikkeitakin kaksi ja usein myös tilaakin enemmän. Pariskunta asuu tyttöjen kanssa kaksiossa, johon he toivovat sopivansa vielä pari vuotta.

– Isompien investointien kuten vaunujen, turvakaukaloiden ja sänkyjen kohdalla tein paljon vertailuja ja pyysin tarjouksia. Vaunut ja kaukalot tilasimme ulkomailta. Asumme kaksiossa, jossa on iso olkkari ja makkari, joten onneksi heti ei tarvinnut lähteä kotia vaihtamaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut