Viikkosavo ottaa käyttöön uuden uutissovelluksen ja lehden lukeminen mobiilisti uudistuu

Viikkosavo ottaa käyttöön PWA-sovelluksen.

Viikkosavoa pystyy tulevaisuudessa lukemaan paremmin mobiilisti.

Inka Matilainen

Viikkosavo ottaa käyttöön uuden uutissovelluksen ja lehden lukeminen mobiilisti uudistuu. Reaaliaikainen uutisvirta on seurattavissa uudella, verkkosivustoon pohjautuvalla uutissovelluksella.

Uutissovelluksen asentaminen on ilmaista. Asennus tapahtuu verkkoselaimella osoitteessa viikkosavo.fi/asenna.

Uusi uutissovellus on www.viikkosavo.fi-sivustoon upotettu toiminnallisuus. Tämän vuoksi se ei ole riippuvainen sovelluskaupoista eikä sitä tarvitse koskaan päivittää. Niin sanotuksi PWA:ksi (progressive web application, suom. progressiivinen verkkosovellus) kutsuttu tekniikka on yleistynyt maailmalla viime vuosina.

– Kyse on siitä, että verkkosivut ja ladattavat sovellukset – eli natiivisovellukset – lähestyvät teknisesti toisiaan, Mediatalo Keskisuomalaisen webmaster Timo Häkkinen selvittää.

Käytettävyys tulee kohenemaan monin tavoin, pikkuhiljaa.

Timo Häkkinen, Keskisuomalaisen webmaster

– Natiivisovellukset toimivat kuitenkin vain tietyillä laitteilla ja käyttöjärjestelmien versioilla, kun taas verkkosivut aukeavat käytännössä kaikilla. PWA vapauttaa lehden ja sen lukijat tästä sekä monista muista rajoitteista, hän jatkaa.

Käytännössä uutissovelluksen sisältö ja ulkoasu on sama kuin Viikkosavon verkkosivuilla, joita voi edelleen lukea myös vanhaan tuttuun tapaan selaimella. Jatkuvasti kehittyvän PWA-sovelluksen asennus kuitenkin kannattaa.

– Käytettävyys tulee kohenemaan monin tavoin, pikkuhiljaa. Mahdollista voi olla esimerkiksi offline-selaus, mikä tarkoittaa, että lehden verkkopalvelua voisi lukea tauotta pätkivänkin nettiyhteyden äärellä esimerkiksi mökillä tai junassa, Häkkinen ennakoi.

PWA-ominaisuuksien käyttöönotto luo Timo Häkkisen mukaan tasa-arvoa mobiili- ja tietokonekäyttäjien välille.

– Jatkossa lukukokemus on kaikilla laitteilla sama. Tämä on paitsi kehittäjän näkökulmasta järkevää, myös lukijalle oikein, hän sanoo.

PWA

Hakukonejätin luoma termi

PWA on lyhenne sanoista progressive web application eli progressiivinen web-sovellus. Se tarkoittaa verkkosivujen varustamista mobiilisovellusta muistuttavilla ominaisuuksilla.

Termin lanseerasi Google vuonna 2015. Tämän jälkeen PWA-sivut alkoivat yleistyä vauhdilla.

PWA-sivustojen etuja verrattuna ladattaviin sovelluksiin ovat muun muassa laaja toimivuus eri laitteilla sekä nopeus. PWA-sivut toimivat useimmilla selaimilla ja käyttöjärjestelmillä.

Kommentoi