Kommentti: Tarvitaan ihmisten puolue

Löperöt ilmastopäätökset perustuvat äänestäjien kosiskeluun.

Ihmiset kuolevat, metsät palavat ja tulvat uhkaavat Helsingin kauppatoria. Mitä pitää tapahtua, että Kuopion valtuusto sanoisi ilmastokriisiä hätätilaksi. Eemil Tanskanen

Ismo Vornanen

Muistatteko 2000-luvun alusta TV-sarjan ”Ihmisten puolue”? Ohjelma naurattaa, koska sen karikatyyrit osoittavat, miksi todellinen päätöksentekokaan ei ole ihmisen asialla. Kaivakaa Areenasta, jos kaipaatte poliittista satiiria.

Jos päätöksentekoa ohjaisivat faktat, kunnan, valtion ja ihmiskunnan etu, moni ongelma olisi jo ratkennut. Politiikka kaipaa ihmisten puoluetta, ei ay-liikkeen jatkeita, MTK:n etäpäätteitä ja yrittäjien lobbareita. Mihin tarvitaan lapsekasta puoluekilpailua?

Ilmaston lämpenemisestä julkaistiin IPCC:n hälyttävä raportti. Hallitsemattomat metsäpalot ovat riehuneet Australiassa, Kanadassa, Kaliforniassa, Venäjällä ja Kreikassa. Ilmastomuutos koskettaa erityisesti Suomea. Ilmastonmuutoksen rinnalla Covid-pandemia on pikkuriesa. Pahimmissa skenaarioissa hyökyaalto huuhtoo mereen koko Englannin ja Euroopan rannikoiden kaupunkeja. Ilmastohätätilan ovat julistaneet Lontoo, Los Angeles, Montreal, Helsinki ja lähes 1000 muuta kuntaa. Ilman puhuttelevaa termiä ihmiset vähättelevät kriisiä. Kuopion valtuusto pelkää syyllistävää retoriikkaa. Maatalouden edunvalvonnasta huolehtivat keskustan Elsi Katainen ja persujen Minna Reijonen ovat selitelleet äänestäjilleen Savon Sanomien mielipidesivuilla, että on sopimatonta pelotella ilmastohätätilalla. Mikäs hätä se nyt vielä on, vaikka Australiassa on palanut Tanskan kokoinen maa-ala, tuhat kotia, ihmisiä ja miljardi eläintä. Helsingin kauppatorista voi tulla ankkalampi.

Ihmisten puoluetta tarvittaisiin Kuopion koulukysymyksissä. Linnapellon koulu lakkautettiin säästösyistä. Maakuntapuolueet perustelivat päätöstä sillä, että alakoululaisille voitaisiin turvata lyhyet koulumatkat, siis lyhyet matkat äänestäjien lapsille liitoskunnissa hinnalla millä hyvänsä ja oppilasmääristä välittämättä. Samaan aikaan kantakaupungin luokat pursuavat oppilaita.

Sote-uudistuskin olisi erilainen, jos ihmisten puolue olisi päättämässä. Kantakaupunki menettää alhaisella äänestysinnolla tammivaaleissa valtansa pienille muuttotappiokunnille sekä liitoskunnille. ”Maakuntavaalit” junailtiin pienpuolue keskustan käsikirjoituksen mukaan. Väestömäärä ei ole perustelu, kun sotepalveluita ripotellaan ympäri Pohjois-Savoa. Yritys yhdistää Maaningan terveysasema Siilinjärveen on hyvä esimerkki, miten faktat eivät ohjaa päätöksentekoa.

Ihmisten puolue nostaisi kansanterveyden tikun nokkaan, vaikka päätökset olisivat hetkellisesti kipeitä. Esimerkiksi ravintola-alan bisnes kärsisi, jos viinaa ei saisi tarjoilla aamun pikkutunneille tai elintarviketeollisuus menettäisi tulojaan, jos valkealle sokerille pistettäisiin reipas haittavero. On muuten kansanterveydellisesti hupaisa näky, kun nuoret aikuiset hoippuvat siideri nyrkissä takseihin kello 5. Samaan aikaan ensimmäiset mummot lykkivät sauvoilla taksijonojen ohi.

Kommentoi