Itsepalvelukassat olleet kannattava investointi

Eila Simonen oli tekemässä ruokaostoksia K-Market Veljmiehessä tiistaina. Hän kertoo käyttävänsä itsepalvelukassoja melkein joka kerta kaupassa asioidessaan. "En tykkää jonottaa ja näitä on niin helppo ja mukava käyttää. Minusta näiden tulo kauppoihin on ollut hyvä juttu." Kuva Inka Matilainen

Itsepalvelukassojen läpi virtaa ostoksia erityisesti lounasaikaan, kuopiolaiskaupoista kerrotaan.

Itsepalvelukassat yleistyvät pikkuhiljaa ympäri Suomen. Kuopiossa itsepalvelukassoja löytyy ainakin Ikeasta, molemmista Citymarketeista, Prismasta ja K-Market Veljmiehestä. Soittokierros kauppoihin osoittaa, että itsepalvelukassat ovat olleet kannattava investointi.

Lähimaksaminen nopeuttaa vielä entisestään

K-Market Veljmiehessä on neljä itsepalvelukassaa. Kauppias Juha Nissinen sanoo, että asiakkaat ovat oppineet käyttämään kassoja hyvin, ja ostoksia niiden läpi virtaa erityisesti lounasaikaan.
– Ne toimivat todella hyvin pienemmissä ostoksissa. Esimerkiksi viime viikolla kun keli lämpeni, oli paljon jätskinostajia, jotka menivät itsepalvelukassojen kautta. Ne toimivat todella hyvin nopeissa ja pienissä ostoksissa kuten ruokatunnilla, jolloin on rajallinen aika käydä kaupassa. Ja lähimaksaminen nopeuttaa käyntiä entisestään.

Palvelu säilyy aina jossain muodossa

K-Citymarket Kolmisopin kauppias Jari Kostilainen sanoo, että kaupan neljä itsepalvelukassaa ovat aktiivisesti käytössä. Hänelle kassojen hyvä vastaanotto oli positiivinen yllätys.
– Nytkin näyttäisi olevan neljästä kassasta kolme käytössä, vaikka ei todellakaan ole päivän vilkkain hetki, Kostilainen kommentoi maanantaina kello 14 aikoihin.
Kauppias näkee, että itsepalvelukassat ovat tätä päivää. Hän uskoo, että itsepalvelukassoja voi tulla kauppoihin tulevaisuudessa lisääkin, mutta palvelu tuskin täysin häviää.
– Jossain määrin palveluhenkilökuntaa on aina oltava asiakkaita palvelemassa ja auttamassa. Uskon, että palvelutiski säilyy myös tulevaisuudessa, mutta se mitä siellä myydään, on sitten toinen juttu.

Tarvitaan silti henkilökuntaa

Keskon Itä-Suomen aluejohtaja Jari Kuosmanen sanoo, että asiakkaat ratkaisevat itsepalvelukassojen yleistymisen jatkossa. Hän uskoo, että kassat tulevat lisääntymään, koska ne ovat saaneet hyvän vastaanoton.
– Asiakkaat ovat kokeneet ne helppokäyttöisinä ja nopeina. Normaali kassa on yhä nopeampi silloin jos ostoksia on paljon. Lähtökohtaisesti itsepalvelukassoja tulee kaikkiin uusperusteisiin kauppoihin.
Vaikka itsepalvelukassoilla asiakas hoitaa tuotteiden viivakoodinluvun ja maksamisen täysin itsenäisesti, vaativat kassat aina myös henkilökuntaa. Kassojen äärellä on pikakassaopas valvomassa ja tukemassa asiointia. Henkilökuntaa on kassojen äärellä jo ikärajavalvonnan vuoksikin. Pikakassoilla ei voi maksaa käteiseillä eikä niiltä voi ostaa savukkeita.