Jalkapallotähti Medo vieraili Kuopiossa

Medo oli vaimonsa Adelainen, tyttärensä Oniken ja poikansa Mohamed Juniorin kanssa kuopiolaishäissä kunniavieraana. Kuva: Ismo Vornanen

Entinen kupsilainen Medo pelaa nykyisin Kuwaitissa.

Entinen KuPSin tähtipelaaja, HJK:ssa SM- ja Cup-mestaruuksia napsinut, nykyisin Kuwaitin rikkaassa öljyvaltiossa pelaava Mohamed Kamara eli Medo vieraili kesäkuun alussa Kuopiossa.
Medo oli vierailulla kuopiolaisten Ilpo Antikaisen ja Kirsti Alahäivälän häissä Julkulan Fagernäsin kartanolla.

MEDO on esimerkki, miten urheilu auttaa turvapaikanhakijaa sopeutumaan uuteen kulttuuriin. Hän anoi vuonna 2003 Suomessa järjestettyjen alle 17-vuotiaiden MM-kisojen jälkeen Sierra Leonen pelaajien kanssa turvapaikkaa. Pojat sijoitettiin Kontiolahden turvakotiin Joensuun kupeeseen.
Tuolloin paikallisen jalkapalloseuran Lehmon Pallon toiminnassa ollut Antikainen vaikutti Joensuussa. Hän otti Medon hoiviinsa. Nuoresta jalkapalloilijasta tuli melkein Antikaisten perheenjäsen. Antikainen on pitänyt yhteyttä ja tukenut Medoa koko hänen jalkapallouransa ajan.
– Pidän Ilpoa melkein isänäni. Hän auttoi minua siirtymään KuPSiin ja on myöhemmin antanut henkistä tukea ollessani HJK:ssa ja ulkomailla. Olin kiitollinen Suomelle ja olisin halunnut edustaa Suomea maaotteluissa, mutta siihen en saanut FIFA:lta lupaa, kertoo Medo.

PELIMATKA sotaa käyvästä Sierra Leonesta muutti Medon elämän täysin. Afrikkaan jäi hänen seurustelukumppaninsa, nykyinen vaimonsa Adeline. Medo oli vasta 15-vuotias, kun hän haki turvapaikkaa Suomesta. Täytettyään 18 vuotta hän teki sopimuksen KuPSin kanssa. Taitavan keskikenttäpelaajan kyvyt havaitsi myös HJK. Medo vaihtoi seuraa ja voitti klubissa kaksi SM-mestaruutta kausina 2009 ja 2010.
– Olen Suomen kansalainen, mutta edustan maaotteluissa Sierra Leonea ja olen ollut maajoukkueessa kapteeni. Vaimoni ja kaksi lastani asuvat Helsingissä.

MEDO on pelannut ammattilaisena myös Englannissa Boltonissa ja serbilaisessa Partizanissa. Englanninkieltä puhuvat lapset syntyivät ja varttuivat saarivaltiossa. Medo on pelannut kaksi viimeistä kautta Kuwaitissa, jossa hän on voittanut kaksi maan mestaruutta.
– Minulla ei ole vielä sopimusta ensi kaudeksi. Todennäköisesti pelaan joko Kuwaitissa tai jossain toisessa öljyvaltiossa. Näissä valtioissa tienaa hyvin, koska öljyvaltioissa ei tarvitse maksaa veroja. Asetun peliuran jälkeen Suomeen, mutta haaveeni on perustaa entiseen Sierra Leoneen huoltoasemayritys.