Jälleen ravintoloita kiinni

Moni kuopiolaisravintola on joutunut sulkemaan ovensa koronanviruksen vuoksi. Kuva: Mirja Hussain

Monet kuopiolaisravintolat tarjoavat nyt take away -annoksia ja kotiinkuljetuksia.

Monet kuopiolaiset anniskelu- ja ruokaravintolat ovat ilmoittaneet sulkevansa ovensa toistaiseksi. Maanantaina ovien sulkemisesta tiedottivat ainakin King’s Crown, Skilla, Sorrento, Pannuhuone ja Isä Camillo. Fyysisen ravintolan sulkeuduttua moni ravintoloista on kuitenkin avannut nettikaupan take away -annoksille tai aloittanut ruoan kotiinkuljetuksen.

Ravintola King’s Crownin toinen yrittäjä Niina-Marika Lahnavik-Hoffren kertoo, että koko henkilökunta on lomautettu ja ravintolan lounas sekä á la carte suljetaan toistaiseksi.
– Aloitimme sen sijaan muutaman K-kauppiaan kanssa yhteistyön ja toimitamme kotiruokaa kaupoille, joista asiakas voi hakea tuotteen. Maanantaina avasimme myös nettikaupan, josta oston saa tehtyä suoraan ja rahaa ei tarvitse vaihdella kaupoilla.

Mieliala on tilanteessa matala ja Lahnavik-Hoffren toivoo ratkaisujen olevan niin kantavia, että hän saa jokaisen tiimin jäsenen takaisin ”kotiin” töihin.
– Kahden yrittäjän perhe on tänä päivänä hyvin tiukoilla. Minulla myös mies on palvelualan yrittäjänä. Mutta kyllä tästä noustaan kun jaksetaan uskoa ja tehdä topakasti hommia.

Skillan yrittäjä Tiina Heinonen kertoo, että ravintola on suljettuna niin kauan kun tilanne vaatii ja avaa ovensa kun edellytykset kannattavalle liiketoiminnalle ovat olemassa. Työntekijät on lomautettu tiistaista alkaen, mutta he ovat valmiita palaamaan töihin lyhyelläkin varoitusajalla kun kutsu käy.
– Huoli tulevasta on tietysti suuri. Asennoidumme tilanteeseen niin, että tästä selvitään! Kaikkihan me olemme “samassa veneessä” ja jos tuemme toinen toisiamme pääsemme tämän koettelemuksen yli mahdollisimman pienin vaurioin, Heinonen kommentoi.

Heinonen uskoo ja toivoo, että yritys saa tarvitsemansa lisärahoituksen ja pystyy sen turvin hoitamaan velvoitteensa kevään ajalta.
– Toivon, että ravintola-alalle saadaan myös suoraa avustusta, sillä toiminnan turvaamiseksi kasvava velkataakka tulee olemaan raskas kannettava tulevina aikoina. Toivomme, että kun tilanne normalisoituu, asiakkaat palaavat runsain joukoin käyttämään palveluja.