Jani Honkavaara haluaa pysyä Kuopiossa

SAVON SANOMAT 20161209 URHEILU, Kups, jalkapallo, Kuopion-halli, jalkapallovalmentaja. kuvassa: Jani Honkavaara (jalkapallovalmentaja) kuva: Alex Malmberg

”En halua kiertää paikkakunnalta toiselle kuten Juha Malinen.”

KuPS viettää viikon mittaista lakisääteistä lomaa mitalit mielessä. Viikkosavo tavoitti puhelimitse KuPSin valmentajan Jani Honkavaaran 100 kilometrin päästä Seinäjoen mökiltään. Honkavaaran pesti Kuopiossa vaatii enää sopimuspaperin allekirjoituksen.
– En halua kiertää työpaikkojen perässä kaupungista toiseen kuten esimerkiksi valmentaja Juha Malinen. Olin aiemmin monta vuotta HIFK:ssa. KuPSissa on hyvä työympäristö, jossa viihdyn hyvin. Toki haluan kehittyä valmentajana. Jos voin vaikuttaa itse asiaan, voisin kuvitella työpaikan vaihtamista joskus HJK:iin tai jonnekin ulkomaille.

KuPSin pelaajien vuosilomaviikko on totaalinen. Pelaajille ei saa laatia tälle viikolle edes kotiharjoitusohjelmaa. Valmentaja luottaa siihen, että nykypelaajat muistavat olevansa lomallakin ammattiurheilijoita. Alkoholin käyttökään ei ole ongelma, kuten takavuosien pelureilla.
– Pelaajayhdistys on hyvin tarkka pelaajien oikeuksista. Lakisääteiset lomat on oltava vuosisuunnitelmassa ja harjoitusohjeita ei saa antaa lomille. Afrikkalaisille loma on turhauttavaa joutenoloa, koska heillä ei ole tuolloin ulkomailla mitään tekemistä. Pelaajat huolehtivat kyllä kunnostaan. Syksyllä ratkeavat heidän tulevat työpaikkansa, työantajan edustaja Honkavaara selvittää.

Maaottelun tauon jälkeen KuPS on liigassa europaikalla eli kolmantena tasapisteissä Hongan kanssa. Syksyllä on vain isoja pelejä. KuPS pelaa viimeisessä 7 ottelussa muita europaikan tavoittelijoita FC Lahtea, RoPSia, Honkaa, VPS:a ja Ilvestä vastaan. Kahdessa viimeisessä pelissä TPS ja MIFK taistelevat puolestaan putoamisesta. KuPSilta on kauden aikana peräti 7 pelaajaa lähtenyt muihin seuroihin kesken kauden ja loukkaantumiset ovat tehneet kaudesta hankalan.

Vuoden 2017 hopeajoukkueen tärkein pala Reuben Gabriel on ollut sivussa lähes koko kauden. Hän potee pohjeluumurtumaa, joka on parantunut tavallista hitaammin. Kyse on kuitenkin sen tason pelaajasta, että KuPS uusii sopimuksen, jos Gabriel on siihen itse valmis.
– Gabriel on nyt Nigeriassa vaimonsa luona ja hoitaa itseään jollakin ”noitatohtorilla”. Juho Pirttijoki paranteli vääntynyttä nilkkaa Seinäjoen pelin ajan. Hän tulee maaottelutauon jälkeen kokoonpanoon. Urho Nissilän lähtö Belgiaan muutti eniten pelisysteemiämme. Tällä kaudella teimme myös pari hutihankintaa, tilittää Honkavaara.

Keltaisten puolustus on alkanut näyttää pitävältä vasta liigan viimeisellä kolmanneksella. Tabi Manga ja Juho Pirttijoki on varman-oloinen topparikaksikko, Luis Murillo liigan paras pakki ja Henri Toivomäki tasainen. Parhaimmillaan KuPS on pelillisesti HJK:n ykköshaastaja, vaikka keskinäisissä otteluissa pallo on pomppinut onnekkaasti klubin hyväksi.
– Kenttätapahtumissa HJK on ollut välillä pahasti köysissä meidän kanssa, vaikka se ei aina ole näkynyt tuloksessa. HJK ei ole meille enää mikään ylivoimainen peikko kuten aiemmin. Vaasan ja Kemin tappiopeleissämme emme saaneet maaleja tilanteista huolimatta. Vastustaja rankaisi meitä ainoista maalipaikoistaan. Puolustuksemme on tällä hetkellä vakaampi kuin kertaakaan tällä kaudella.

Honkavaaran tyyni olemus poikkeaa kentän laidalla raivoilevista kollegoista. KuPS on kuitenkin osoittanut monta kertaa, että joukkue kykenee muuttamaan kuvioitaan pelin sisällä. Tämä kertoo sen, että tyynen valmentajan ja joukkueen välinen kommunikointi toimii.
KuPS- FC Lahti pelataan Savon Sanomat Areenalla torstaina 13.9. kello 18.30.