Jännevirran uusi silta avataan pian liikenteelle

Uusi silta kohoaa yli 25 metrin korkeuteen. Kuva: Laura Töyräs

Ajoneuvoliikenteelle silta aukeaa syyskuun puolivälissä ja kevyelle liikenteelle pari viikkoa myöhemmin.

Jännevirran siltatyömaa etenee hyvässä vauhdissa kohti syyskuun puoliväliä, jolloin silta aukeaa ajoneuvoliikenteelle. Sillan kansi saatiin asfaltoitua viime viikolla.
– Yksi iso vaihe on nyt ohi, Liikenneviraston projektipäällikkö Hannu Nurmi kommentoi.
Luminen talvi viivästytti työmaata hieman, kun lumet sillan kannelta sulivat vasta pari viikkoa odotettua myöhemmin. Kun toukokuun puolella päästiin valuhommiin, tulivat pian helteet, ja betoni kuivui hieman liian nopeasti.
– Siinä oli pikkuisen ylimääräistä työtä, mutta muuten kesä oli työolosuhteiltaan sitten hyvä. Kuuma työntekijöillä tietenkin oli.

TÄLLÄ hetkellä sillalla asennetaan kaiteita ja valaisinpylväitä. Myöhemmin tehdään vielä saumauksia ja edelleen siltaa myös maalataan. Lisäksi melusuojauksia rakennetaan sillan ympäristöön.
– Montaa asiaa tehdään yhtä aikaa. Sillan ympärillä on maanrakennustyöt käynnissä. Esimerkiksi Kuopiosta päin tultaessa kevyen liikenteen väylä on vielä teossa, ja sitä varten siellä on maanrakennuskoneita töissä.
Sillan kaiteesta tulee kevyen liikenteen väylän puolella 1,4 metriä korkea tavallinen putkikaide.
– Ei tule umpikaiteita, vaan sellainen kaide, mistä näkee läpi. Sillalle ei myöskään ole tulossa mitään ylimääräisiä turvallisuusvarustuksia.

KUN silta avataan syyskuun puolivälissä, se aukeaa ensin pariksi viikoksi vain ajoneuvoliikenteelle.
– Lokakuussa myös kevyen liikenteen väylän työt on saatu valmiiksi, ja kevyt liikenne pääsee käyttämään uutta siltaa.
Uuden sillan kevyen liikenteen väylä on entistä turvallisempi. Vanhan sillan kevyen liikenteen väylä oli vain 1,75 metriä leveä. Uudella sillalla väylä on 4 metriä leveä ja se parantaa jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuutta.
Vanha silta on vuonna 1951 valmistunut painorajoitettu ja avattava silta. Siltaa on jouduttu avaamaan vesiliikenteelle yli 500 kertaa vuodessa. Avaukset aiheuttavat sekä ajoneuvoliikenteelle että vesiväylälle merkittäviä häiriöitä ja viivytyksiä.
Vanha silta ei myöskään täytä erikoiskuljetusten tavoitetieverkon vaatimuksia korkeus- ja leveysmittojen sekä kantavuuden osalta. Uusi kiinteä ja 25 metriä korkean alikulkukorkeuden omaava silta poistaa maantie- ja vesiliikenteen häiriöt. Lisäksi pelastusajoneuvot pääsevät jatkossa viivytyksettä Jännevirran yli.

VANHAN sillan kupeessa sijaitsevan Jännevirran baarin yrittäjä Arto Leskinen sanoo, että uuden sillan valmistuminen on jo vaikuttanut baarin toimintaan. Aikaisemmin tie ja liikenne kulkivat aivan baarin vierestä, mutta siltahankkeen myötä myös valtatietä linjataan uudelleen ja se siirtyy kauemmas baarista, kuten siltakin. Tämän jälkeen baarille pitää osata kääntyä kauempaa valtatien risteyksestä.
– Vähittäismyyntimme piti jo ajaa alas, koska uuden tien ja sillan myötä se olisi varmasti tullut loppumaan pian, kun emme ole enää aivan tien vieressä. Mutta baaritoiminta on sitten asia erikseen, ja se jatkuu edelleen, Leskinen kommentoi.
Vaikka uusi silta on vaikuttanut Leskisen liiketoimintaan, ei hän silti valita hankkeesta.
– Tämä on iso yhteiskunnallinen infrastruktuuri-investointi. En voi tässä ajatella vain omaa etuani.
Leskinen lisää vielä, että noin isoksi rakennelmaksi silta on yllättävän siro ja hän pitää sen ulkonäöstä.

JÄNNEVIRRAN silta on valmistuessaan Suomen kuudenneksi pisin silta. Kokonaisuudessaan siltahanke valmistuu marraskuussa 2018. Siihen mennessä myös vanha silta on purettu pois.

  • Maanantaina 3.9. sillalla on ”avoimien ovien päivä”. Jalankulkijat pääsevät tutustumaan siltaan ja ihailemaan maisemia kello 18 alkaen.

Vt 9 Jännevirran silta

  • Jännevirran silta on Kuopion ja Siilinjärven rajalla olevan valtatie 9:n silta, joka ylittää Saimaan syväväylän Jännevirran kylän kohdalla.
  • Hankkeessa rakennetaan uusi kiinteä silta, vanhan sillan ollessa elinkaarensa päässä.
  • Uusi silta varmistaa sujuvan ja turvallisen liikennöinnin.