Jatkuva moporällääminen ahdistaa

Mopoja parkissa Torikadulla päiväsaikaan. Kuva: Inka Matilainen

Yöaikaan ajelevat mopoilijat valvottavat asukkaita. Ilmiö ei ole uusi ja poliisi valvoo sitä parhaansa mukaan.

Viikkosavo sai juttuvinkin Torikadun mopohurinoista. Nimettömänä pysyvä Torikadun asukas kertoo, että mopojen päärräämistä kesällä yöaikaan on jatkunut jo vuosia. Asukas sanoo, että kaksi isoa taloa kärsii metelistä, joka on niin kovaa, ettei osa asukkaista saa nukuttua öitään kunnolla.
– Kyllä minä äänet ymmärrän päiväsaikaan, mutta kun yhtäkään yötä ei saa kesällä nukkua rauhassa. Kadullahan on käsittääkseni kieltomerkki, mutta silti siinä pärrätään jatkuvasti. Oma terveys ei ainakaan tahdo enää kestää sitä, ettei saa nukkua. Eivätkö poliisi ja pysäköinninvalvojat tee mitään?, asukas kysyy.

ITÄ-SUOMEN poliisilaitoksen ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen sanoo, että mopo-ongelma on jokakesäinen ilmiö ja se pahenee aina hyvien säiden aikaan. Torikatu ei ole ainut alue, missä sitä esiintyy. Pohjolainen kuvailee mopojen aiheuttamaa häiriötä seuraavasti: ammu haulikolla karttaan Itä-Suomen alueesta ja katso mihin haulit osuvat. Niin monessa paikassa mopo-ongelmia on.
– Itä-Suomen poliisin toiminta-alue on hyvin laaja. Yksittäisen kansalaisen silmissä saattaa näyttää sille, että asian suhteen ei tehdä mitään, koska saatamme olla hätäkeskukseen soittohetkellä tekemässä samaa työtä Kaavilla. Kesäaikaan poliisin tehtävät painottuvat viikonlopulle, jolloin valitettavasti mopojen aiheuttama melu ei usein ole ykkösprioriteetti. Aina ongelmaa ei päästä hoitamaan reaaliajassa.

POLIISI tekee jatkuvasti mopoilijoihin liittyvää valvontaa siellä, missä he yleensä ovat. Tyypillisiä puuttumiskeinoja ovat huomautus ja paikalta poistaminen. Suurin osa mopoilijoista ei Pohjolaisen mukaan harrasta menopelinsä huudatusta tarkoituksella, vaan ajattelemattomuuttaan.
– Kaikki eivät tajua, millainen meteli syntyy, kun 20 mopoa tulee ja lähtee. Valtaosa käyttäytyy todella fiksusti ja kun heidän kanssa keskustelee, niin enemmistö ymmärtää, ettei melusaasteessa ole kiva nukkua. Pieni vähemmistö mustamaalaa koko porukan. Osa siitä vähemmistöstä huudattaa mopoja jopa tahallaan ja heillä on silloin yleensä myös monenlaisia muita ongelmia. Ja näihin poliisi tietenkin pyrkii saamaan kontaktin.

POHJOLAINEN ymmärtää, että melu aiheuttaa ärtymystä ja hän pyytääkin kansalaisia olemaan siitä aina poliisiin yhteydessä. Hän tietää myös juttuvinkin antaneen asukkaan mainitseman alueen. Kyseessä on hänen mukaansa hyvin tyypillinen paikka, jossa mopoilijat kokoontuvat.
– Siinä liikkuu niin autoja kuin mopojakin ja monella on myös musiikki kovalla. Vieressä on paljon asuntoja, joissa nukutaan varsinkin kesäaikaan ikkunat auki. En ihmettele yhtään, että rälläys aiheuttaa ärtymystä.

HAASTETTA valvontaa tuo ihmisten erilainen melunsietokyky. Toista häiritsee yksikin ohi ajava mopo, kun taas toinen tarvitsee paljon enemmän soittaakseen hätäkeskukseen.
– Tämä mopojen aiheuttama meluhaitta on hyvin monisyinen ja laaja-alainen ongelma.

RÄLLÄILY ja päristely on Pohjolaisen mukaan valitettava ilmiö, sillä aina tulee uusi sukupolvi, kun entinen lopettaa. Siksi poliisinkin on tehtävä jatkuvaa valvontatyötä ja valistusta aiheeseen liittyen.
– Sitä tonttia pitää valvoa koko ajan. Se ei lopu koskaan. Mutta kaikki rakentava julkinen keskustelu aiheesta vie asiaa eteenpäin. Se ei auta, että mustamalaataan kaikki mopoilijat huonosti käyttäytyviksi. Ja sekin pitää muistaa, että mopo on liikkumisväline, jolla yöaikaan ajaminen ei ole kiellettyä.