Je suis silakka?

Uusin ulkomainen tuontituote Suomessa on ryminällä julkisuuteen uinut Silakkaliike. Äärioikeistoa ja populismia vastustava italialainen Sardiiniliike on Helsingissä jalostunut silakaksi. Liike ilmoittaa olevansa puoluepoliittisesti sitoutumaton ja ajavansa hyviä asioita.

Silakat haluavat ”haastaa kaikkien eri puolueiden jäseniä, äänestäjiä ja kannattajia arvioimaan suhdettaan äärioikeistolaisuuteen, fasismiin, rasismiin ja ilmastodenialismiin. Kutsumme mukaan äärioikeistolaisuuden ja fasismin leviämisestä huolestuneita ihmisiä kaikista puolueista, joiden näkemyksen mukaan lastenoikeudet ja ihmisoikeudet ovat jakamattomia.”

Hyviä asioita kaikki. Missä voin liittyä…

Hetkinen! Kurkistetaan ensin kuitenkin vähän verhon taakse. Hämmästyttävästi liikkeen puuhahenkilöiden taustalla näyttää olevan yhteinen nimittäjä. Onko tämä kuuluisan Kallion punavihreän kuplan tekosia?

Mitä kävikään kokoomustaustaiselle Juho Romakkaniemelle, joka liittyi ryhmään ja rohkeni Silakoiden facessa korostaa, että fasismin vastustamisessa ei saa ummistaa silmiään vasemmistolaisten liikkeiden fasistisilta piirteiltä? Kommentti johti Juhon bännäämiseen. Viesti oli selvä, toisinajattelijat ovat väärinajattelijoita.

No, myöhemmin asiat on selvitetty ja moderoinnin laatuun luvattu kiinnittää enemmän huomiota. Tehtyä ei kuitenkaan saa tekemättömäksi. Kertoo tämä jotain silakkaparven ajattelusta ja todellisesta karvasta.

On totta, että rasismia, vihapuhetta ja populismia pitää haastaa. Ihmisoikeuksia syrjiviä mielipiteitä ei voi sallia. Oikeusvaltioperiaate on tinkimätön jne.

Jos näin toimitaan, niin silloin on uskallettava katsoa Romakkaniemen tapaan sekä oikealle että vasemmalle. Johan liikenneturvallisuuslaulussakin opetettiin: katso ensin vasemmalle, sitten oikealle ja sitten vielä kerran vasemmalle. Jos ei näin tee, jää jossain vaiheessa varmasti auton alle.

Jos Silakka-liike ei suhtaudu kriittisesti kaikkiin ääri-ilmiöihin, niin se muuttuu nopeasti Hapansilakkaliikkeeksi. Itse taidan tolkun ihmisenä jatkossakin suosia muikkua ja vieroksua kaikkea ääriajattelua – oikealla ja vasemmalla.

Kirjoittaja on maailman menosta kiinnostunut eläkeläinen.