Joka kuuseen kurkottaa

Meille suomalaisille ei ehkä ole luonteenomaista asettaa jämäkästi tavoitteita ja suunnitella elämäämme kovin systemaattisesti. Varsinkin läntisessä maailmassa tähän kannustetaan jo lapsien kasvatuksessa. Mutta tiesitkö, että vanha sananlasku kuuseen kurkottamisesta on ollut alun perin pidempi ja jatkuukin näin:

 

Joka katajaan kurkottaa, se varpuun kapsahataa.

Joka varpuun kurkottaa, se sammaleelle möksähtää.

Ja se, joka sammaleelle möksähtää, sietääkin kuolla!

 

Kannattaisi kurkotella kuuseen, niin voisi päätyä edes katajaan eli tavoitteiden asettamiseen pitäisikin kannustaa eikä päinvastoin. Yritysmaailmassa tavoitetilasta puhutaan visiona, ja  keinot, joilla se saavutetaan on strategia. On huomattu siinä olevan kyse jopa elämästä ja kuolemasta. Yritys, jolla on hyvä strategia ja sen hyvä toteutus, voittaa pelin. Se, jolla strategia tai sen toteutus on hukassa, voi mennä konkurssiin. Myös omassa henkilökohtaisessa elämässä olisi joskus hyvä miettiä oman elämän tavoitteita ja itselle tärkeitä asioita, ja järjestää päivät niin, jotta niille tärkeille asioille jää tilaa.

 

Yrityselämässä strategian työstämiseen on useita eri malleja, eikä ole väliä minkä niistä valitsee, kunhan sen tekee jollain hyväksi todetulla tavalla, ja kenties jonkun ulkopuolisen sparraamana. Tähän panostus tulee taatusti takaisin. Mielestäni tärkeintä strategiassa on kirkastaa se, miten erotumme kilpailijoista, eli millä keinolla pärjäämme markkinoilla. Tavoitteet ja strategia sotketaan usein keskenään, joten on syytä painottaa, että strategian määrittelyssä olennaisinta on erottua kilpailijoista jollain omaperäisellä tavalla, selkeästi ja terävästi.

 

Kotona voi pohtia oman elämänsä tavoitteita vaikka työstämällä itselleen ”Aarrekarttaa” käyttäen apuna aikakauslehtien kuvia. Moni on löytänyt elämälleen suunnan tällä tavoin. Nykyaikana kuvia voi poimia vaikka Pinterestistä. Niiden keinojen pohtiminen onkin sitten seuraava askel. Lisäksi voisi olla hyvä miettiä ja rajata pois ne asiat, joita ei tehdä. On hyvä opetella sanomaan joillekin asioille EI, jotta on mahdollisuus sanoa KYLLÄ niille itselle tärkeille asioille, joita oikeasti haluaa tai jotka on joka tapauksessa tehtävä.

 

Joku viisas on sanonut, että strategian muodostaminen ei ole ongelma, mutta sen käytäntöön jalkauttaminen on. Strategian maastouttaminen organisaatioon vaatii viestinnältä erilaisia keinoja, mielellään simppelisti ja yhdelle A4 paperille mahtuvina. Oikeat arjen tekemisen muutokset, ovat kuitenkin ne, jotka ovat hankalimpia. Vanhoilla raiteilla on tutuinta jytkytellä menemään, joten on hyvä tiedostaa, että strategia voittaa ihmiset. Jos joku on jämähtänyt liikaa niille vanhoille raiteille, pitää hänet ohjata reippaasti oikealle suunnalle tai tarvittaessa jopa vaihtaa toisen henkilöön.

 

Omassa elämässäkin voi olla joskus syytä miettiä millaisten ihmisten seurassa on hyvä elämäänsä elellä.

 

Kirjoittaja on Kuopion Yrittäjien puheenjohtaja. Yrittäjän Päivää vietetään 5.9.2019. Kuopion torilla järjestetään päivän kunniaksi Mä oon mun pomo! tapahtuma kello 11 alkaen.