Jokaisella on vastuu viestinnästä

Poikkeus- ja kriisiaikoina testataan valtion ja kuntien viestintää. Miten elintärkeät, esimerkiksi koronaan liittyvät tiedot saadaan välitettyä kaikille suomalaisille?

Erityisen tärkeää on turvata ajantasainen tiedonvälitys riskiryhmään kuuluville senioreille. Heistä iso osa ei ole tottunut eikä osaa käyttää tietokoneita eikä älypuhelimia. Monille senioreille on turha sanoa, että lue paikkakuntaasi koskevat ajantasaiset poikkeusjärjestelyt netistä. Netistä ei ole apua, jos sitä ei osaa käyttää.

Ilmaiseksi jaettavilla kaupunkilehdillä onkin tärkeä rooli erityisesti ikäihmisten tiedonsaannille. Me Viikkosavossa pyrimme lähiviikkoina mahdollisimman hyvin palvelemaan myös iäkästä lukijakuntaamme. Pyrimme turvaamaan tiedonsaantianne ja kertomaan olennaiset asiat siitä, miten korona vaikuttaa paikallistasolla eli Kuopiossa.

Meiltä kaikilta vaaditaan näinä aikoina medialukutaitoa. Verkossa leviää parhaillaan runsaasti myös huhuja, tarkistamatonta tietoa ja suoranaisia valheita.

Kannattaa varmistaa, onko tieto julkaistu luotettavalla sivustolla ja ovatko lähteet luotettavia. Luotettavaa tietoa on esimerkiksi viranomaisten ylläpitämillä sivuilla ja Journalistin ohjeisiin sitoutuneissa suomalaisissa medioissa.

Kansalaisilla on nyt iso vastuu omasta viestinnästään. Kansalaisvastuuseen kuuluu selvittää, onko omilla somekanavilla jaettu tieto epäluotettavaa tai huhupuhetta. Jos tietoa on syytä epäillä, sitä ei pidä jakaa hetken mielijohteesta omilla somekanavilla. Väärän tiedon levittäminen on yleinen viestintävirus, joka levittää turhaa pelkoa ja hämminkiä ihmisissä.

Kirjoittaja on päätoimittaja.