Joko nyt on naisten vuoro?

Puoluerajat eivät paljon painaneet, kun kansanedustajaehdokkaat Saara Hanhela, Veera Willman, Laura Meriluoto ja Miia Eskelinen-Fingerroos kertoivat kampanjastaan. Kuva: Ismo Vornanen

Kevään eduskuntavaaleissa Kuopiosta ehdolla on vain muutama alle nelikymppinen nainen.

Politiikan kärkipakoilta puuttuu usein nuoria ja päteviä naisia. Kuopiosta kevään eduskuntavaaleissa on ehdolla vain muutama alle 40-vuotias nainen: Miia Eskelinen-Fingerroos (kok.), Laura Meriluoto (vas.), Veera Willman (vihr.), Saara Hanhela (kesk.), Kaisa Kantele (vihr.), Oona Karttunen (Liike NYT) ja  Minttu Knuuti (Sininen tulevaisuus).

Viikkosavo pyysi Miian, Lauran, Veeran ja Saaran Hapelähteen puistoon kommentoimaan, miten heidän toimintatapansa eroavat politiikan konkareista. Naispäättäjien käytös puistossa kertoo kaiken. Kilpasisaret tervehtivät toisiaan halailemalla ja vitsailemalla kuin vanha ystäväjengi. Päälle puhuminen, jäinen ja kliseinen puoluepolitiikka eivät tätä palaveria rasittaneet.

NAISTEN välille näytti syntyvän nopeasti spontaani konsensus: ”Emme kilpaile toistemme kanssa. Olemme iloisia, jos kuka tahansa meistä pääsee eduskuntaan. Meillä on varaa tunnustaa, jos saamme uutta tietoa ja olemme olleet väärässä. Opetamme uusia sometaitoja vanhoille poliitikoille, jos heillä riittää motivaatiota.”
Miian (35) mielestä nuoren polven vaikuttajat näkevät toisten puolueiden poliitikot yhteistyökumppaneina, eivät kilpailijoina. Nuoret eivät usko aiempien sukupolvien tavoin niin vahvasti puoluekoneistoon.
– Politiikassa on oltava kyky hyväksyä oma keskeneräisyytensä. Tämä on nuoren poliitikkopolven vahvuus. Nuorissa en ole havainnut vallanhaluisia vaikuttajia. Käytännönläheisyys ja asiakeskeisyys ratkaisevat. Arvot ovat keskiössä enemmän kuin puoluepolitiikka.

Kaisa Kantele on yksi Kuopion alle 40-vuotiaasta naisehdokkaasta.

LAURAN (33) arvoissa korostuu eriarvoisuuden vähentäminen sekä nykymaailman globaali luonne.
– Meidän sukupolvemme tiedostaa edellisiä paremmin maapallon rajallisuuden. Me olemme itse niitä ihmisiä, jotka kokevat ilmastonmuutoksen seuraukset. Asia on meille hyvin henkilökohtainen, ja se erottaa meidät vanhemmista sukupolvista.
Veera (30) on kiinnittänyt huomiota siihen, että eduskunnassa on liian vähän nuoria ja naisia. Viime vaaleissa nuorin Savo-Karjalasta valittu kansanedustaja oli 40-vuotias.
– Nuoret ovat valtakunnallisesti aliedustettuina. Nuoret osoittavat mieltä joka viikko ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Mä en ole nähnyt ilmastoasioissa riittävää kunnianhimoa nykypäättäjien enemmistössä. Jotta nuoret innostuu äänestämään, heidän tarvitsee löytää sellainen ehdokas, johon he voivat luottaa.

SAARA (30) nostaa esille lapsia ja nuoria koskevan päätöksenteon, johon hänen mukaansa pitäisi liittää lapsivaikutusten arviointi.
– Moni nuori vaikuttaja toimii siten, että päätöksenteosta ja politiikasta käydään keskustelua livenä ja somessa muidenkin kuin toisten poliitikkojen kanssa. Turhauttavaa on päätöksenteon hitaus ja miten etäällä ihminen pidetään päätöksenteosta.

Kaisa (32) sanoo, että nuoret päättävät katsoa rohkeasti tulevaisuuteen ja näkevät usein luoviakin ratkaisuja.

-Ilmastonmuutos vaatii meitä miettimään rohkeasti keinoja myös oman mukavuusalueen ulkopuolelta.

KUOPIOSSA nuoria, alle nelikymppisiä miesehdokkaita on tarjolla ainakin vihreissä Petri Nieminen (33) ja perussuomalaisissa Samuli Voutila (29).
– Kaupunginvaltuustossa olen haastanut ”vanhoja totuuksia” asiaperusteisesti ja sopivasti kärjistäen. Videoissani vältän epäselvää poliittista jargonia. Nuorisojärjestömme puheenjohtajana huomasin, että nuorille yhteistyö yli puoluerajojen on luontevaa, Voutila sanoo.
Savo-Karjalan vaalipiirissä nuoria, alle nelikymppisiä ehdokkaita on muutamia. Esimerkiksi naapurikunnassa Siilinjärvellä keskustalla on ehdokkaana Euroopan parlamenttiavustajana toiminut Sallamaarit Markkanen (30).

 

KORJAUS 6.3.2019 klo 13.15: Lisätty alle nelikymppisten kuopiolaisten naisehdokkaiden listalle vihreiden Kaisa Kantele ja Liike NYTin Oona Karttunen ja lisätty Kaisan kommentti. Tarkennettu myös Veeran kommenttia. 

LISÄYS 7.3.2019 klo 8.45: Lisätty Minttu Knuutin nimi listalle.

Nuoret ovat vähemmistö

  • Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa naisehdokkaiden keski-ikä oli 45,2 vuotta ja miesehdokkaiden keski-ikä oli 46,1 vuotta.Edelliseen eduskuntaan valittujen miesten keski-ikä on 49,1
  • vuotta ja naisten 44,1 vuotta.
  • Eduskuntaan valituista 17 prosenttia on alle 35-vuotiaita.
  • Lähde: Tilastokeskus