Jos into syttyy, se usein myös säilyy

Jopa 31 000 Kuopion kaupunginkirjaston asiakasta joutui viime perjantaina lainauskieltoon maksamattomien maksujen takia (Yle 1.9.2017). Täytyy tehdä nyt julkinen tunnustus. Minä olen todennäköisesti yksi noista 31 000:sta. Rästissä oleva summani on todennäköisesti jotain parin euron luokkaa ja olen puhtaasti unohtanut käydä maksamassa sen. Lupaan pyhästi hoitaa laskuni, sillä tahdon lainata kirjoja jatkossakin.

Suomalaisten lasten lukuinto on laskenut viime vuosina. Se näkyy paitsi sanavaraston köyhtymisenä, usein myös rauhattomuutena ja kärsimättömyytenä. Peruskoulun luokanvalvojat sanovat, että lapsesta näkee heti onko hänelle luettu vai lukeeko lapsi itse. Usein vähemmän lukevan lapsen kirjoittaminen on kehnoa, eikä lapsi osaa perustella näkemyksiään.

Surullista, jos kehitys jatkuu samaan suuntaan. Kirjastot ovat tehneet valtavasti työtä ollakseen entistä houkuttelevampia paikkoja ja onneksi monessa paikkaa kirjastojen käyttäjämäärät ovat kasvaneet. Kirjasto ei kuitenkaan yksin voi olla vastuussa lukemiseen innostamisesta. Kirjoista voi saada niin paljon enemmän kuin pelkistä Iltalehtien otsikoista.

Syvästi kauno- ja tietokirjallisuuden ystävänä toivoisin, että lapset tutustutettaisiin jo pieninä kirjojen tarjoamaan ihmeelliseen maailmaan. On hankala kuvailla sanoin, millaisen riemun hyvä kirja voi tuottaa. Osa kokee lukemisen tylsänä. Itse uskon, että silloin kohdalle ei sattunut riittävän mukaansatempaava kirja. Jos into lukemiseen syttyy, se usein myös säilyy.

Koska lastenkirjallisuutta olen viime aikoina vähemmän lukenut, syksyn kirjavinkki aikuisille: Madventures Maailmanselitys. Teeveestä tutut Milonof ja Rantala antavat selityksen ja oppaan kaikkeen omaan persoonalliseen tyyliinsä. Opus täynnä tiukkaa tietoa, viihdyttäviin sanoihin puettuna.

Kirjoittaja on  Viikkosavon ja Kuopion Kaupunkilehden toimittaja.