Joulu on vuoden voimainkoitos

Minna Kunnasluoto kertoo, että lelukaupasta löytyy yhteensä 9700 erilaista lelua ja peliä. Kuva: Laura Ruuskanen

Maanantaina lelukaupasta lähti maailmalle 450 verkkokaupasta tilattua pakettia.

Maanantaina Lelukauppa Partasen takahuoneessa kävi kuhina. Yrittäjä Minna Kunnasluoto kertoo, että viikon alkajaisiksi maailmalle lähetettiin noin 450 pakettia, jotka oli tilattu verkkokaupan kautta.
– Joulusesonki on meille jokavuotinen voimainkoitos. Sitä on odotettu koko vuosi. Kaikkein vilkkainta on joulukuun toisella viikolla, sinä lauantaina kaupassa on aivan täysmiehitys henkilökuntaa.

Kunnasluoto kertoo, että tänä jouluna tyttöjen toivelistalta löytyy usein yllätyslelulahja, kuten L.O.L. Surprise -sarjan paketti.
– Eli kyseessä on lelupakkauksia, joista tulee jotain sarjaan liittyvää, vaikkapa nukke, mutta ei tiedetä mikä nukke.
Baby Born ja Barbie-nuket ovat kestosuosikkeja vuodesta toiseen.
– Barbiella on tänä vuonna 60-vuotisjuhlavuosi, joten se hieman nostaa myyntiä. Eikä Barbielle ole oikein tällä hetkellä kilpailijaa.

Poikien toiveet hajautuvat tänä vuonna paljon, ja Kunnasluodon on hankalaa määritellä yksittäistä suosittua kategoriaa tai tuotesarjaa. Legot ovat kuitenkin vuodesta toiseen kestosuosikkeja. Myös Toy Story ja Turtles ovat jälleen nousseet pinnalle.
– Kouluikäiset pojat ovat tykänneet esimerkiksi sormiskeittijutuista.
Pienemmillä pukinodottajilla Ryhmä Hau on edelleen kova sana. Lisäksi on tullut hieman vastaava Ässäluokka, jossa neljä lintua seikkailee.
– Ässäluokka on uusi sarja, joka on nostanut päätään. Sen suosioon emme ihan osanneet varautua, mutta tilailemme koko ajan lisää, Kunnasluoto naurahtaa.

Lautapelit Kunnasluoto haluaisi erityisesti nostaa esiin. Niiden suosion povattiin joskus laskevan digitalisaation myötä.
– Mutta kävikin päinvastoin. Myynti on lisääntynyt. Lautapelejä halutaan vastapainoksi mobiili- ja konsolipelaamiselle. Niillä haetaan yhdessä olemista, läheisten kohtaamista kasvotusten. Halutaan jotain konkreettista ja käsin kosketeltavaa, joten sillä on merkitystä, millaiset nappulat pelissä on.
Määrällisesti eniten menee lasten pelejä, mutta saatavilla on myös useita aikuisille sopivia pelejä. Myös palapelit kuuluvat lautapelien kategoriaan.
– Palapelejä on aikuisillekin, ja niiden kokoaminen toimii samalla mindfulness-hetkenä.
Kunnasluoto sanoo jo kahdeksatta vuotta peräkkäin, että peleissä kestosuosikkina on edelleen Afrikan tähti.
– Niin se vain on. Hyvänä kirittäjänä tulevat esimerkiksi Kimble, Muuttuva labyrintti, Arvaa kuka ja Uuno-pelikortit.

Suomalaisessa Kirjakaupassa joulusesonkiin on valmistauduttu esimerkiksi Vuoden Peli -kilpailun voittajien turvin. Suomen Leluyhdistyksen järjestämässä kilpailussa vuoden lastenpeliuutuudeksi valittiin Who Did it? -peli. Perhepeliksi valikoitui Combo Color, partypeliksi Pictionary Air ja vuoden strategiapeliksi Terraforming Mars.

Myymäläpäällikkö Ulla Carroll-Hämäläinen Minnan Suomalaisesta Kirjakaupasta povaa, että lasten kirjahiteiksi tänä jouluna nousevat ”Tatu ja Patu, kauhea Hirviö-hirviö ja muita outoja juttuja” sekä Mauri Kunnaksen ”Hurjan hauska unikirja”.

Aikuisten hittikirjat

  • Finlandia kaunovoittaja: Pajtim Statovci ”Bolla”
  • Suomalaisen Kirjakaupan henkilökunnan Vuoden kirja -palkinnon voittaja: J. P. Koskinen ”Tulisiipi”
  • Sirpa Kähkönen ”Muistoruoho”
  • Sofi Oksanen ”Koirapuisto”
  • Jari Tervo ”Loiri”