Joulukorttien lähettämisestä luovuttu lähes kokonaan

Kirsi Soininen esittelee Kuopion kaupungin sähköistä joulukorttia, jota lähetetään muun muassa sidosryhmille. Kuva: Inka Matilainen

Kaupunki ja seurakunnat ovat siirtyneet sähköisiin joulutervehdyksiin.

Kuopion kaupunki, Siilinjärven kunta ja Kuopion evankelisluterilaiset seurakunnat muistavat henkilökuntaansa ja sidosryhmiään joulun alla hieman eri tavoin. Yhteistä kaikille kuitenkin on, että fyysisten joulukorttien lähettämisestä on luovuttu käytännössä kokonaan.

Kuopion kaupungin markkinointijohtaja Kirsi Soininen kertoo, että henkilöstön ja sidosryhmien joulumuistaminen on Kuopion kaupungin kokoisessa organisaatiossa yksikkökohtaista. Yleisesti ottaen muistamiset ovat hänen mukaansa pienimuotoisia.
– Kaupunginjohtaja järjestää jouluisen aamukahvin jouluviikolla, jossa on ohjelmassa musiikkia ja hän kiittää paikalle kutsuttua talon väkeä ja sitten on tietysti vuosittain median jouluglögi. Itselläni on ollut tapana pitää pieni jouluinen hetki kahvin tai glögin nautiskelun muodossa. Ei mitään suureellista vaan yhdessäoloa, jossa kiitetään kuluneesta vuodesta.

Soininen sanoo, että myös sidosryhmien muistamisista päättää jokaisen yksikön johtaja. Hänen mukaansa monella osastolla on siirrytty kaupungin tekemään sähköiseen joulutervehdykseen. Osa saattaa toki viedä esimerkiksi sidosryhmiään lounaalle. jossa vedetään yhteen vuoden tekeminen ja kiitetään.
– Itse pidän henkilöstön kannalta tärkeimpänä pysähtymistä asian äärelle. Se pieni hetki on hirmu tärkeä tilaisuus. Ajattelen, että aidolla välittämisellä ja kiittämisellä on enemmän merkitystä kuin materialla.

Naapurikunnassa Siilinjärvellä kaikenlaisista joulumuistamisista on luovuttu jo vuosia sitten. Hallintosihteeri Tuula Kohonen kertoo, että yksiköittäin on mahdollisuus järjestää henkilöstölle esimerkiksi kahvihetki tai vastaavaa, jos rahaa on.
– Meillä on niin sanottua tyhy-rahaa 25 euroa per henkilö, ja yksiköt voivat käyttää sen esimerkiksi joulumuistamiseen. Joulukorttien lähettämisestä luovuimme jo silloin kun minä tulin taloon eli 10 vuotta sitten. Moni muistaa henkilöstöään ja sidosryhmiään sähköisesti.

Kuopion evankelisluterilaisen seurakunnan viestintä on tehnyt sähköisen joulukortin, jota voi lähettää yhteistyökumppaneille. Viestintäpäällikkö ja Kirkko & Koti -lehden päätoimittaja Minna Siikaniva kertoo, että henkilökunnalle ja eläköityneille työntekijöille on perinteinen puurojuhla. Uutena juttuna Kuopion seurakunnat jakoivat eilen aamulla joulukalentereita yllätyksenä ihmisille Kuopion torilla.
– Pääkaupunkiseudun seurakunnat on tehnyt jo neljänä vuonna joulukalenterin ja tänä vuonna Kuopion seurakunnat liittyi tähän yhteistyöjoukkoon mukaan. Perinteisen piparkakkujakelun sijaan jaoimme joulukalentereita. Lisäksi niitä jaetaan muutamissa seurakuntien tilaisuuksissa kuten adventtimarkkinoilla ja muutamissa muissa seurakuntien tilaisuuksissa ja joissakin oppilaitoksissa. Kalentereita on jaossa 6000 kappaletta.

Siikaniva kertoo, että joulukalenterin luukuista paljastuu kuvia ja tekstejä, jotka sanomallaan kuljettavat etsimään joulun tähteä. Kuvituksen on tehnyt Maria Sann, joka piirsi keskeiseen osaan kolme tietäjää, joulutähden ja kirkkolaivan.
Joulukalenteri on suunniteltu ilahduttamaan yhtä lailla lapsia kuin aikuisiakin. Lisäksi joulukalenteriin avautuu uusi ulottuvuus sosiaalisessa mediassa.
– Paperikalenteri kuvineen ja teksteineen on vain yksi taso, ja sosiaalisen median joulukalenterilla on vahva merkitys kokonaisuudessa. Somessa paperikalenterista aukeavat pienet kuvat saavat merkityksen taas uudessa yhteydessä, ja myös tekstin merkitys korostuu, kuvittaja Sann jatkaa.
Suomenkieliset tekstit on laatinut runoilija Elina Salminen.

Sähköinen kiitos

  • Kuopion kaupunki, Kuopion evankelisluterilaiset seurakunnat ja Siilinjärven kunta muistavat henkilöstöään ja sidosryhmiään pääsääntöisesti sähköisellä joulutervehdyksellä.
    Postikorttien lähettämisestä on luovuttu käytännössä kokonaan.