Jouluksi ötököitä

Viime vuosina on tullut muotiin ilmiö: en ole jouluihminen. Tähän lauluun kuuluu julistaa, etten stressaa joulusta, sehän on yksi päivä muiden joukossa. Menisipä joulu nopeasti ohi, että pääsisi vihdoin lepäämään kaiken kiireen jälkeen, sanotaan.

Mikä meitä vaivaa? Jouluun laskeutuminen on hidasta elämää parhaimmillaan. Nuoret, modernit aikuiset käyttävät siitä nimitystä downshiftaaminen. Ihmiselle tärkeimpiä arvoja ovat perhe, ystävät, elämykset, niin henkinen kuin fyysinen terveys. Joulun sanomaa oikein perinteisessä mielessä.

Downshiftaaminen on vastalause nyky-yhteiskunnan materialismia kohtaan. Vaikka epäilen, miltä tuntuisi sienestää, marjastaa tai kalastaa ilman pakastinta. Urheilevana nuorukaisena tuskin jaksaisin jyystää pyykkiä ilman pesukonetta.

Downshiftaaminen tuntuu kiinnostavan ennen kaikkea hyvin koulutettuja, hyvässä asemassa olevia naisia. Elämänlaatu kiinnostaa, vaikka Wahlroos on sanonutkin downshiftaamisen olevan nykyajan kommunismia.

Jouluun kuuluu tietysti hyvä sapuska. Savossa kinkku ilmestyi joulupöytään vasta sotien jälkeen. Sitä ennen herkuteltiin paistetulla lampaankäpälällä, palavipaistilla tai kokonaisella sianpäällä, joka valmistettiin jouluaterialle.

Nyt on oltava cool. Pöydässä komeilevat aasialaiset joulusilakat, sushit tai meksikolaiset salsat. Uutuutena ovat hyönteiset. Fazer toi kauppoihin limpun, johon on jauhettu kotisirkkoja. Tähän on tultu: ennen ötökät söivät ihmisiä, tänään ihmiset syövät ötököitä.

Sirkkojen popsimista pidetään ekologisena ja trendikkäänä. Ötököiden on ajateltu tyydyttävän valkuaistarpeen, kun rakas maapallomme ei sulata enää lihantuotantoa.

Hyönteisillä on kuitenkin samat eläinsuojeluoikeudet kuin muillakin otuksilla: eläimelle ei saa aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä. Jos koira jää autoon kesällä, siitä syntyy hirmuinen mekkala, mutta kuka puolustaa heinäsirkkojen oikeuksia?

Hyvälle joulumielelle tulee kun kuuntelee pikkupoikien juttuja bussissa. Vaahtosammuttimen kokoinen naskali kysyi toiselta. Miksi joulupukki ei anna apulaistensa valjastaa poroa – koska ne ovat aivan tonttuja.

Kirjoittaja on tiedotusenkeli. Lähetä palautetta: kuopio.mielipide@media.fi