”Mahtava juttu” – Kuopioon suunnitellut kansainväliset joulumarkkinat saa kansan kannatuksen

Tältä näytti meno kansainvälisillä markkinoilla Kuopiossa viime viikonloppuna. Nähdäänkö Kuopiossa pian myös suuret kansainväliset joulumarkkinat? Kuva: Aija Pirinen

Uutinen Kuopioon suunnitelluista kansainvälisistä joulumarkkinoista otettiin ilolla vastaan Kuopiossa. Tapahtuman toteutumisella on vielä muutama kysymysmerkki.

Viime viikonlopun kansainväliset suurmarkkinat keräsivät järjestäjän mukaan Kuopion torille yli 80 000 kävijää. Markkinat eivät lopu tähän. Jo tänä viikonloppuna torilla järjestetään Elonkorjuu- ja Olonkorjuumarkkinat. Kuopioon suunnitellaan myös Suomen mittakaavassa ainutlaatuisia, kolmeviikkoisia kansainvälisiä joulumarkkinoita. Savon Sanomat (16.8.) uutisoi, että ensimmäiset joulumarkkinat olisi tarkoitus järjestää joulukuussa 2020.

Asiaa on puuhaamassa Ari Kallas, joka on myös kansainvälisten suurmarkkinoiden tapahtumavastaava. Hän sanoo, että tahtotila tapahtuman järjestämiseen on suuri. Tapahtuman toteutuminen riippuu siitä, miten Kuopion kaupunki lähtee tapahtumaa tukemaan ja siitä, löytyykö tapahtumaan riittävästi sopivia kauppiaita Euroopasta.
– Kaupungin tuki on välttämätöntä, jotta voimme tapahtuman järjestää. Tarvitsemme kaupungin tukea varsinkin infrastruktuuriin, talvikunnossapitoon ja sähkötöihin. Arvioisin, että tuen tarve on noin 70 000 – 100 000 euroa. Mikäli kaupungin panos jää kovin pieneksi, silloin tapahtumaa ei kannata toteuttaa, Kallas toteaa Viikkosavolle.

Kallas sanoo, että tavoitteena on tehdä Kuopioon Suomen mittakaavassa ainutlaatuiset joulumarkkinat korkeatasoisine rakennelmineen ja valoineen. Tapahtuman esikuvana on Berliinin ja Manchesterin joulumarkkinat.
– Tavoite olisi, ettei ihmisten tarvitse enää matkustaa joulumarkkinoiden perässä Keski-Eurooppaan. Matkailijat voisivat tulla Kuopioon vaikka viikonlopuksi ja yhdistää Kuopion joulumarkkinat esimerkiksi Tahkolla vierailuun ja teatteriretkeen.
Kallas sanoo, että Kuopio valikoitui joulumarkkinoiden kohteeksi pääosin sijainnin vuoksi.
– Minulla on käsitys, että Kuopion markkinoilla olisi kaikki edellytykset tulla laajan alueen mielenkiinnon kohteeksi. Itä- ja Pohjois-Suomessa ei ole isoja joulutoreja, joten tapahtuma voisi houkutella väkeä muun muassa Jyväskylästä, Kajaanista ja Joensuusta.

Kallas myöntää, että kävijöiden riittäminen kolmelle viikolle on haastavaa, mutta toteaa, ettei lyhemmäksi ajaksi markkinoita kannata järjestää.
– Kauppiaat tulevat kaukaa Euroopasta, joten eivät he muutaman päivän takia tänne lähde. Ison alueen rakentaminen on monen päivän työ.

Kaupungin tuen lisäksi tapahtuman kysymysmerkkinä on se, löytyykö Kuopion markkinoille riittävästi tapahtuman profiiliin sopivia kauppiaita. Parhaillaan tapahtumalle on parikymmentä kauppiasvarausta, muun muassa paahdettujen manteleiden myyjiä.
– Seuraava kriittinen piste on nyt syksyllä, kun lähetämme kutsukirjeet eurooppalaisille markkinajärjestöille. Kauppiaat täytyy vakuuttaa, miksi heidän kannattaisi tulla Kuopioon. Tammikuussa istumme alas ja katsomme, millainen varausprosentti on.

Uutinen joulumarkkinoista herätti viime viikonloppuna Kuopion torilla innostunutta keskustelua. Moni piti ajatusta todella hyvänä ja näki markkinoiden tuovan keskustaan elämää myös hiljaisemmalle talviajalle. Moni tosin epäili, riittääkö kävijöitä kolmeksi viikoksi.
– Hienoa, että joulumarkkinat halutaan tehdä juuri Kuopioon. Uskon, että ne voisivat houkutella ihmisiä tekemään vaikka ryhmämatkoja Kuopioon muualtakin Suomesta, Tuula Ruotsalainen pohtii.

-Mahtava juttu! Joulumarkkinat toisi keskustaan elämää, Sinikka Miettinen kommentoi.

-En usko, että kolmeksi viikoksi riittää kävijöitä, markkinat on nähty muutamassa päivässä. Mutta toki on hyvä, että keskustassa järjestetään tapahtumia, Toni Ruotsalainen toteaa.

-Hyvä juttu, jos saadaan omat joulumarkkinat Kuopioon! Talviaika on keskustassa muuten aika hljaista, joten se toisi elämää, Raija Pesonen pohtii.