Joulurauhaa jokaiselle

Huomenna torstaina julistetaan joulurauha Saaristokaupungissa. Aattona Kuopiossa julistetaan joulurauha Puijon mäellä. Jos joulurauhan julistusta ei pääse kuuntelemaan livenä, voi sen aina katsoa aattona televisiosta kello 12. Joulurauhan julistus on luettu Turussa lähes katkeamattomana perinteenä jo 700 vuoden ajan.

Viimeistään siinä vaiheessa, kun Turun joulurauhan julistuksen katsoo, tulee ehdoton joulufiilis. Muistan, kuinka lapsena nahistelut sisarusten kesken loppuivat aina viimeistään joulurauhan julistukseen. Siinä kun sanotaan, että joulurauhan häiritsemisestä seuraa rangaistus, niin eihän sitä sen jälkeen passannut kinastella.

Sittemmin joulun rauhaa on alkanut arvostaa ihan toden teolla ja se on saanut uusia merkityksiä. Parasta joulussa on kiireetön yhdessäolo perheen kanssa. Nyt kun me vanhimmat lapset asumme jo omillamme emmekä näe niin usein, on parhautta kokoontua yhteen hieman pidemmäksi aikaa. Eniten odotan sitä, ettei kenelläkään ole muita sovittuja menoja tai kiirettä lähteä minnekään. Saa rauhassa vaihtaa kuulumisia ja nauttia toisten seurasta.

Läheiset ovat monelle yksi elämän tärkeimmistä asioista, kuten minullekin. Joulun ei tarvitse olla aineellisesti rikkaimmasta päästä, niin kauan kuin siitä saa nauttia läheisten kesken. Toki puutteestakaan ei ole kivaa kärsiä, ja onneksi voimme auttaa toisiamme osallistumalla erilaisiin hyväntekeväisyyskeräyksiin. Eniten kuitenkin toivoisin, ettei kukaan joutuisi viettämään jouluaan yksin, vasten omaa tahtoaan.

Haluan toivottaa rauhaisaa joulua jokaiselle yhdessä koko lehtemme henkilökunnan kanssa.

Kirjoittaja on toimittaja.
laura.toyras@media.fi