Juha on mäkihypyn maailmanmestari

Juha Miettinen esittelee työpaikkansa pihalla MM-kisojen kultamitalia ja joukkuemäen pronssia. Kuva: Ismo Vornanen

Juha Miettinen on sarjassaan maailman paras.

Norjan Vikersundissa järjestettiin mäkihypyn ja yhdistetyn veteraanien MM-kilpailut 26.–27.1. Kisojen suomalaismenestys heijastaa Suomen takavuosien mäkihypyn kulta-aikoja. Joukkueen 18 hyppääjää rohmusi 11 kultaa, 5 hopeaa, 6 pronssia ja päälle tipahti vielä joukkuemäen pronssi. Yksi sankareista oli PHS:n Juha Miettinen (38), joka voitti ylivoimaisesti MM-mestaruuden sarjassa 35–39 vuotta. Miettinen leiskautti HS 115 metrin mäessä parhaimmillaan 116 metrin siivun.

Miettinen on hypännyt kilpailumielessä mäkeä 11-vuotiaasta lähtien. Motivaatio lopahti alle parikymppisenä ja harjoittelu valahti maksimista 60 prosentin tasolle. Hyppäämisestä ja harjoittelusta hän ei kuitenkaan luopunut missään vaiheessa. Sen totisesti huomaa timmistä olemuksesta. Tämä LähiTapiolan 71-kiloinen ja 180-senttinen myyntipäällikkö näyttää vartalon myötäisessä solmio-puku-yhdistelmässä edelleen tiukkalihaiselta urheilijalta.
– Elämäni täyttyy työstä, perhe-elämästä ja mäkihypystä. Lajia treenaan 3 kertaa viikossa ja muina päivinä hion fysiikkaa. Aktiiviurallaan menestyneiden hyppääjien into lopahtaa usein ikämiehenä. Itse olen kiertänyt nuorempana Continental Cupia kärkihyppääjien takana. Nyt ikämiehenä aion hypätä tavoitteellisesti vielä vuosien ajan, suunnittelee Miettinen.

Työkiireistä huolimatta veteraanilla ei ole varaa pitää pitkiä harjoittelutaukoja. Muuten hyppäämistä alkaa aristella ja pelätä.
– Puijon suurmäki vaatii veteraaniltakin hyvän tuntuman ja peruskunnon, jotta mäestä voi tulla turvallisesti alas. Hyvä mäkihyppääjätyyppi on kevyt, linnunluinen, mutta hänen on oltava kuitenkin jäntevä ja ponnistusvoimainen.

MM-mestarin perheessä on kaksi poikaa: 3-vuotias ja 4 kuukauden ikäinen. Isä aikoo viedä poikansa mahdollisimman nuorena mäkeen.
– Vanhempi poika mallaa jo kotona hyppyasentoja. Mäkihypystä tulee vielä minun ja poikieni yhteinen harrastus, kunhan he vähän varttuvat.
Veteraani tähtää ensi talvena Seefeldin olympialaisiin, jotka järjestettiin viimeksi 10 vuotta sitten. Helmikuun puolessa välissä hän aikoo osallistua yleisen sarjan SM-kilpailuihin Jyväskylässä.