Jukka Pulkkinen on valtuuston vanhin

16 vuotta apulaiskaupunginjohtajana toimineen Jukka Pulkkisen kotipihan jatke on Valkeisenlammen puistomaisemissa. Kuva: Ismo Vornanen

Jukka Pulkkinen täyttää 75 vuotta. ”Valtuuston valta on luisunut lautakunnille ja virkamiehille.”

Jukka Pulkkinen istuu Ukkokodintiellä olevan omakotitalon pirtin pöydän ääressä ja muistelee elettyä elämäänsä. Entinen apulaiskaupunginjohtaja, kaupunginjohtaja, Kelan juristi ja teknisen viraston päällikkö täyttää 75 vuotta. Eläkevuosiaan hän viettää äidinkielenopettajana toimineen vaimonsa Rauni Pulkkisen kanssa. Pariskunta oleskelee kesät enimmäkseen Pöljällä kakkosasunnossaan.

Pulkkinen on juurevaa virkamiessukua. Hänen vanhempansa olivat tarkkoja verovirkailijoita. Kaksi Pulkkisen veljeä, Matti ja Pekka Pulkkinen ovat Kuopiossa tunnettuja virkamiehiä. Matti toimi sairaanhoitopiirin johtajana ja Pekka Savonia-ammattikorkeakoulun tehtävissä.

Vanhinta veljeä Jukkaa on pidetty harmaana, mutta luotettavana virkamiehenä. Lähemmässä tuttavuudessa Jukka osoittautuu lupsakkaaksi ja lempeäksi huumorimieheksi. Hän on täydellinen vastakohta tulisieluiselle ja impulsiiviselle kaupunginjohtaja Kari Häkämiehelle, jota Pulkkinen tuurasi reilun kaksi vuotta vuosituhannen vaihteessa.
– Varmaan olen perinyt virkamiesluonteeni vanhemmiltani. Virkamiehelle sopii lakimiehen koulutus. Skandaaleja ei urallani ole ollut, mutta paljon hankin kontakteja osallistumalla kaupunkilaisten tilaisuuksiin. Aikanaan nousi pieni kohu, kun juristi valittiin johtamaan teknistä virastoa, muistelee Pulkkinen.

Edelleen Jukka seuraa kaupungin menoa demarien kaupunginvaltuutettuna ja kaupunkirakennelautakunnan jäsenenä. Pulkkinen on valtuuston vanhin ja vannoo, että tämä kausi on hänen viimeisensä.
Pulkkinen valittelee sitä, että demokraattisesti valitulta valtuustolta valta on luisunut lautakunnille ja virkamiehille. Kansalaisten on hankala seurata asioiden etenemistä. Valta on luisunut Pulkkisen arvion mukaan pienelle piirille.
– Kyllä johtosäännöt ovat muuttuneet. Ennen valtuusto kokoontui lähes kolmen viikon välein. Nyt se kokoontuu vain muutamia kertoja vuodessa. Onhan siinä hyviäkin puolia, etteivät nippeliasiat pyöri valtuustossa. Virkamiespäätännässä asiat etenevät ripeästi. Toinen puoli asiassa on se, että kansan valitsema valtuusto vieraantuu todellisesta päättämisestä.

Kaupunginjohtajien valinta on usein ollut poliittista kyttäilyä ja ehkäpä juuri siksi Pulkkinen ei koskaan onnistunut saamaan kaupunginjohtajan pysyvää virkaa. Hän joutui tahtomattaan pelien kohteeksi myös puolueensa sisällä, kun mies lopulta valittiin apulaiskaupunginjohtajaksi vuonna 1992. Paikka kiinnosti myös toista vahvaa demarivaikuttajaa Pekka Kuustosta, jolta kuitenkin puuttui ylempi korkeakoulututkinto. Pulkkisen mukaan hakuehtoja muokattiin niin, että myös Kuustosella oli mahdollisuus hakea virkaa.

Sisäinen kisa huipentui taisteluksi. Demarien tapana oli ollut, että merkittävissä henkilövaaleissa ryhmäkurista ei lipsuttu. Nyt ryhmä sai vapaat kädet. Menettelyn piti suosia Kuustosta, koska ryhmäpäätös olisi tarkoittanut yksimielistä Pulkkisen kannatusta. Demarien äänet hajosivat valtuustossa, mutta silti Pulkkinen voitti vastaehdokkaansa ja hänet valittiin apulaiskaupunginjohtajaksi. Urallaan Pulkkinen on työskennellyt kaupunginjohtaja Eino Luukkosen, Olavi J. Oksan, Juhani Koskisen, Kauko Heurun, Kari Häkämiehen, Petteri Parosen sekä Jarmo Pirhosen kanssa.
– Kaikki kaupunginjohtajat ovat aina korostaneet tiukkaa taloudenpitoa. Silti jälkeenpäin tarkasteltuna hyville hankkeille on aina löytynyt rahoitusta ja siksi Kuopio on pärjännyt hyvin valtakunnallisessa kilpailussa.

 

Jukka Pulkkinen

  • On varatuomari ja entinen Kuopion apulaiskaupunginjohtaja (1992–2008) ja vt. kaupunginjohtaja.
  • Ollut 34 vuotta Kuopion kaupungilla töissä. On nykyisin demarien kaupunginvaltuutettu.
  • Ollut Kelan juristi ja Kuopion teknisen viraston päällikkö.
  • Täyttää 75 vuotta 29.8.

Digimaailma rasittaa iäkkäitä

Kaupungin päätöksenteon menetelmät ovat digitalisoituneet. Jukka Pulkkisen mielestä sähköisessä muodossa oleva tieto kuormittaa erityisesti vanhoja valtuutettuja, jotka ovat tottuneet kynällä alleviivaamaan ja tekemään merkintöjä paperisiin liitteisiin.
– Mielestäni on todella raskasta lukea jopa satasivuisia dokumentteja sähköisessä muodossa. Tietoa pitäisi pelkistää paremmin. Valtuutetut saavat luettavakseen asiakirjoja, joiden lukemiseen kuluu monta iltaa. Istekilläkin pitää olla melkoinen esikunta, kun tietotekniikkaa tökkii, ja kaupungin koneisto lähettää avunpyyntöjä it-tukeen.