Julkinen kusitolppa

Vappu on taas käsillä. Karnevaali on omistettu työväelle ja ylioppilaille. Olen seissyt lukuisia kertoja tuulessa ja tuiskussa, kuunnellen poliitikkojen vappulöpinöitä. Vaikka sää on ollut monta kertaa jäätävä, puheissa ei ole paljon päätä palellut.

Vuosia sitten konkaripoliitikko Esko Seppänen antoi Ylen haastattelussa ohjeita vappupuheelle. Puhe on syytä pitää kantavalla äänellä. Tietenkään politiikkaa ei saa unohtaa: hallitusta on haukuttava jos on oppositiossa, kehua jos on hallituksessa. Näin yksinkertaista on politiikka.

Poliitikon rooli on säälimätön, mitä korkeammalla koneistossa olet, sen kovempaa on kohtelu. Keskustalainen ex-ministeri Hannes Manninen sanoi aikanaan osuvasti kun oli jättämässä politiikan: ”41 vuotta julkisena kusitolppana riittää.”

Vertaus on vanha. Amerikkalainen tähtitoimittaja Howard L. Mencken jorisi aikoinaan: journalismi on kohdallaan, kun sen yhteys politiikkaan on kuin koiran suhde lyhtypylvääseen.

Vapun sanotaan olevan työväen juhla. Miksi asioista puhutaan kuin sata vuotta sitten? Työelämä on mennyt omia latujaan aikoja sitten. Suomalaisten työpaikoista jopa kolmasosa on vaarassa. Automaatio ja tekoäly korvaavat sini- ja valkokaulustyöläiset.

Suomi haluaa olla tekoälyssä maailman ykkösmaa. Näin on linjannut pääministeri Juha Sipilän hallitus. Onni vai onnettomuus?

Esimerkiksi autojen kyky ajaa itsenäisesti paranee sellaista kyytiä, että nopeasti miljoonien ammattikuskien työt ovat vaarassa ympäri Eurooppaa. Siinä on miettimistä, mihin rakoseen nämä ihmiset työnnetään.

Kysehän on siitä että duunit siirtyvät ihmiseltä koneelle. Nyt on jo järjestelmiä, jotka lukevat ja tutkivat itsenäisesti lainasopimuksia sekunneissa, kun ennen niihin tarvittiin armeija juristeja ja pankkivirkailijoita. Näin keskiluokkakin saa maistaa duunarin epävarmuutta tulevaisuudessa.

Näitä on turha murehtia vappuna. Silmiini sattui yhden naisen vappukirjoitus: Usko on mennyt, Toivo on karannut, Voitto on jättänyt, mutta vielä on sentään Otto päällä ja Yrjö tulossa.

Kirjoittaja on tiedotusenkeli.