Juoksemista ruispellossa

Jussintaiat ovat kansanperinnettä. Juhannuksen lähestyessä kovempikin äijä herkistyy ja saa katseen viipyilemään kaivon pohjalle. Sen verran on ikää, että turha on kurkkia, mutta miten sivistän nuorempia?

Vanha temppu on kävellä ahteri edellä kohti puupinoa. Millaiseen halkoon hanuri osuu, kertoo se, millainen tuleva kumppanisi on. Jos pyrstö osuu halkaistuun, kyseessä on varattu tai leskeksi jäänyt rakastaja. Jos kokonaiseen, saat kumppanin täysin omaksesi. En uskalla edes ajatella sitä katastrofia, jos peppu osuu lahoon puuhun.

Houkuttava ajatus olisi kannustaa nuoria juoksemaan tai makoilemaan ruispellossa. Kun jolkottaa alasti juhannusyönä, niin yhdeksännessä ojassa tulee sulhanen vastaan. Tämäkään ei ole helppo keissi. Ruispellossa säntäily ei ole jokamiehen oikeus, siihen pitää olla maanomistajan lupa.

Tietysti allergioista kärsivä voi miettiä, kun heinänuha häiritsee unta, juuri ennen sulhasen ilmestymistä. Liittyyhän tähän esteettinenkin ongelma. Alasti kirmailu on rankaistava teko. Paikalle hälytetty poliisi vie pahnoille, vaikka kuinka yrittäisi selittää hyviä naimatarkoituksiaan.

Virossa on jännät juhannustavat. Siellä sytytetään kokko, jonka yli hypitään. Tällä uskotaan olevan voima taata runsaus ja välttää huonoa onnea. Jos tapa leviää härmään, siitä ei hyvää seuraa.
Palataan kuitenkin jussin perusasioihin. Kun asettaa kaksi peiliä vastakkain ja katsoo niistä toiseen, pitäisi vastakkaisessa peilissä näkyä tulevan puolison kuva.

Tiedän, tässä vaiheessa nuoriso sanoo, haloo, kuka nyt enää peiliin viitsii vilkuilla. Ota sitten itsestäsi selfie. Julkaise se kuvienjakopalvelu Instagramissa. Kenen jakaman selfien näet tämän jälkeen Instagramissa, sydämesi valittu on löytynyt.

Klassikoihin kuuluu kerätä seitsemän erilaista niittykukkaa tyynyn alle, ja näet unessa tulevan puolisosi. Moderni versio on: käy seitsemässä ravitsemusliikkeessä drinksuilla. Yhden baarimikon on pakko olla sinkku. Mitä kauemmin kierros jatkuu, sen kauniimmalta tuleva puolisosi näyttää.

Viime juhannuksena taikuus osui minuun. Yöllä kännykästä väsyi akku ja maanantaina ensimmäisenä suunnistin uuden akun ostoon.

Kirjoittaja on tiedotusenkeli.