Jynkässä tehtiin yhteisöllinen näytelmä

Lavalla nähdään mm. Janne Kuitu, Ari Hyvönen ja Eliisa Karkola. Kuva: Tiina Vertainen

Karma-esityksen ensi-ilta perjantaina.

Jynkän Wanhalla kirjastolla saa perjantaina ensi-iltansa Reitti 16 -projektin toteuttama teatteriesitys Karma. Esityksen toteutustapa on mielenkiintoinen: Esiintyjät on koottu muun muassa Jynkkä-Leväsen alueen Facebook-sivujen ja asukasyhdistyksen kautta. Valtaosalla esiintyjistä ei ole minkäänlaista teatteritaustaa, eivätkä esiintyjät ennen harjoituksia tunteneet toisiaan.

Reitti 16 on KuoHuLab-hankkeeseen liittyvä yhteisöteatteriprojekti, jonka tavoitteena on vahvistaa alueen asukkaiden yhteisöllisyyttä ja osallistumismahdollisuuksia. Syksyllä 2018 käynnistyneeseen projektiin on kuulunut muun muassa improvisaatioteatteria, kuvataidepajoja ja kirjoitustapahtumia.
– Projektin tavoitteena on myös luoda positiivista pöhinää Jynkän kirjaston ja koulun ympäristöön, yhteisötaiteilija ja esityksen ohjaaja-käsikirjoittaja Tiina Vertainen sanoo.

Tällä viikolla ensi-iltansa saava Karma-esitys on yksi osa yhteisöteatteriprojektia. Esitykseen sitoutui lopulta kymmenkunta henkilöä, jotka ovat eri puolilta Kuopiota. Esiintyjien ikäjakauma on 25–60 vuotta.
Ryhmän vetäjänä toimii yhteisötaitelija Tiina Vertanen. Toisena ohjaaja toimii yhteisöpedagogi Janne Kuitu.
– Esitystä alettiin kasaamaan tammikuun lopulla. Olemme luoneet ja ideoineet yhdessä niin henkilöhahmoja kuin näytelmän juonta ja sisältöä. Minä tein ideoiden pohjalta käsikirjoituksen viime kesänä ja elokuussa aloitimme näyttämöharjoitukset, Vertainen sanoo.
Viime viikot esiintyjät ovat kokoontuneet esityksen harjoituksiin Jynkän koululle varsin tiiviisti.
– Olemme harjoitelleet viikonloppuina ja torstai-iltaisin. Viime päivät olemme kokoontuneet harjoituksiin joka ilta, Vertainen sanoo.

Nyt valmistunut Karma-esitys on fiktiivinen kuvaus pienen lähiön asukkaista, joiden elämän suunta muuttuu silmänräpäyksessä. Esityksessä pohditaan, onko kyseessä sattuma, kohtalo, vai karma.
– Absurdilla otteella rakennettu teos on tekijöidensä näköinen juttu, jossa suurimmalta osin ensikertalaiset teatterintekijät pääsevät kokeilemaan siipiään näyttämöllä, Vertainen kertoo.

Reitti 16 -projekti päättyy marraskuun lopussa Karma-esitysten jälkeen.
– Toive on, että alueen ihmiset tekisivät itsenäisesti vastaavia alueellisia yhteisöjuttuja jatkossakin, Vertainen sanoo.

Karma-esityksen ensi-ilta Jynkän Wanhassa Kirjastossa (Soikkokuja 12) pe 8.11. kello 19. Esityksiä nähdään marraskuussa myös Kulttuuriareena 44:ssä ja kaupunginteatterilla.