KalPan kahdelta tähdeltä yllättävä veto – lähtivät opiskelemaan insinööreiksi

Jussi Timonen ja Eero Kilpeläinen tulivat haastattelua varten piipahtamaan Savonian Opistotien kampuksella. Opiskelun he suorittavat kuitenkin etänä.

”Koko ajan on ollut takaraivossa, ettei peliura jatku loputtomiin.”

KalPan tämän kauden kapteeni Jussi Timonen ja maalivahti Eero Kilpeläinen ovat peliuransa ohella, kaikessa hiljaisuudessa, suorittaneet ammattikorkeakouluopintoja. Miehet opiskelevat Savonian Mechanical Engineering -koulutusohjelmassa englanninkielistä koneinsinööritutkintoa. Tekniikkaan ja tuotantotalouteen painottuvassa koulutuksessa opiskellaan johtamista, yritystaloutta, logistiikkaa ja kasainvälistä liiketoimintaa. Nelivuotinen koulutus valmistaa esimerkiksi teknologiayritysten kansainvälisiin myyntitehtäviin.

Peliura ei jatku loputtomiin

Kilpeläinen (32) ja Timonen (34) ovat molemmat ylioppilaita ja lukion jälkeen keskittyneet peliuraansa. Molempien mielissä on kuitenkin kytenyt ajatus jatko-opinnoista.

– Koko ajan on ollut takaraivossa, ettei peliura jatku loputtomiin. Jääkiekkoilijoiden pelaajayhdistyksen kautta pelaajille on esitelty lähinnä merkionomiopintoja tai vastaavia, mutta en koe että niistä olisi itselleni hyötyä, Kilpeläinen kertoo.

Vuonna 2015 Savonialta käytiin esittelemässä KalPan pelaajille insinööriopintoja. Kilpeläinen ja Timonen tarttuivat syöttiin. Opinnot aloitti myös pelaajia muutamista muista suomalaisjoukkueista.

– Vielä 2000-luvun alussa ammattijääkiekkoilijoiden opiskelu oli paljon harvinaisempaa. Nyt etäopintojen ansiosta yhä useampi pelaaja pystyy opiskelemaan, Timonen sanoo.

Opiskelua
myös yhdessä

Opintojen aloittamista helpotti se, että avoimen ammattikorkeakoulun kautta opiskelu on vapaata ja opinnot voi suorittaa täysin etänä. Kilpeläinen ja Timonen ovat hyödyntäneet pelireissujen matkat opiskeluun. Kun muu joukkue tuijottelee Netflixistä sarjoja, ovat Kilpeläinen ja Timonen seuranneet luentoja etänä Skypestä ja päntänneet muun muassa englanninkielistä insinöörisanastoa.

– Meillä on kaudessa kolmisenkymmentä vieraspeliä, joten bussissa istumista tulee paljon. Teemme jonkun verran opiskelutehtäviä myös yhdessä, pelaajat toteavat.

Vastapainoa pelaamiselle

Timonen ja Kilpeläinen kokevat, että opiskelu on hyvää aivojumppaa ja vastapainoa pelaamiselle.

– Opiskellessa saa hyvin ajatukset pois pelistä, Kilpeläinen sanoo.

Miehet ovat kehottaneet myös nuorempia pelaajia miettimään peliuran jälkeistä tulevaisuuttaan ja kannustaneet heitä opiskelemaan.

– Jos normaalisti pelireissulla katsoo 8 jaksoa Game of Thronesia, niin jatkossa jos katsoisi vain 6 jaksoa, ja käyttäisi loppuajan opiskeluun, Kilpeläinen heittää.

Aivan itsestään tutkinto ei kuitenkaan synny ja KalPan tähdet ovat vasta opintojensa alkupuolella. Tällä hetkellä heillä on kasassa kolmisenkymmentä opintopistettä.

Suoritettuaan 60 opintopistettä avoimen ammattikorkeakoulun kautta, opiskelija saa opinto-oikeuden varsinaiseen koulutusohjelmaan ilman pääsykokeita. Koko insinööritutkinnon laajuus on 240 opintopistettä.

Opiskelut jatkuvat ulkomailla

Sekä Kilpeläisellä että Timosella on edessään uusi elämänvaihe. Kilpeläinen siirtyy loppukesästä Ruotsiin Örebrohon. Timonen puolestaan lähtee Saksaan Schwenninger Wild Wingsin riveihin. Molemmilla perhe lähtee mukaan uuteen maahan. Lisäksi Kilpeläiselle syntyy toinen lapsi elokuussa.

Opiskeluja molemmat aikovat jatkaa jatkossakin, ja etäopiskelu antaakin siihen hyvät mahdollisuudet.

 

 

”Tämä ala sopii hyvin pelaajille”

Savonin lehtori Päivi Korpivaaran mielestä insinööriopinnot sopivat hyvin ammattiurheilijoille.

– Mielestäni parempaa yhdistelmää ei olekaan! Tämä ala vaatii sosiaalisia taitoja, kielitaitoa, matemaattis-loogisia taitoja ja valmiutta matkustella. Ammattijääkiekkoilijat ovat peliurallaan tottuneet tiimityöskentelyyn ja matkusteluun ja heillä on usein hyvä kielitaito. Pelaaminen vaatii puolestaan loogista ajattelua, Korpivaara luettelee.

Mechanical Engineering -koulutusohjelmasta valmistuneiden työtehtävät ovat usein luonteeltaan liiketalouden tehtäviä, joissa tarvitaan tekniikan tietämystä. Alalta voi työllistyä esimerkiksi teknologiayritysten kansainvälisiin myynti- ja markkinointitehtäviin.