KalPan valmentaja Tomalle alkukauden epävarmuus on tuttu déjà vu -ilmiö

Tommi Miettinen ei esitä valmentajana mitään kovisroolia tai halua matkia muita valmentajia. Kuva: Paula Pohjamo

KalPan todellisuus on parempi miltä sarjataulukossa ja ulkopuolisten silmissä näyttää.

Ensimmäistä kautta liigassa valmentava Tommi ”Toma” Miettinen summasi alkukauden maaottelutauolla, kun runkosarjaa on pelaamatta vielä 14 ottelua. Vaikutelma ailahtelusta ja sarjataulukon viestit eroavat todellisuudesta, missä joukkue on elänyt syksystä alkaen. Joukkue on kehittynyt hirmuisesti syksystä. Tämän hetken KalPa luistelisi syksyllä nähdyn KalPan kevyesti kumoon.

Alkukauden tahmeus on ollut loogista seurausta edellisen kauden isoista muutoksista. Joukkue uudistui, valmennusmetodit ja pelitapa muuttuivat, kun Toma astui johtajaksi seuran pääomistajan Sami Kapasen jälkeen. Tomalle alkukauden epävarmuus on tuttu déjà vu -ilmiö jo aiemmilta vuosilta. Tuttua on myös usko siihen, että joukkueen luistimet liikkuvat sujuvasti, kun koulutusohjelma etenee sykleittäin kevääseen.
– OIen kokenut samanlaisia kausia aikaisemmin A-junioreiden valmennuksessa. Oman valmennusjuttuni sisään ajaminen kestää muutaman kuukauden. Hidas lähtö kuuluu tähän oppimisprosessiin. Kasvukivuista huolimatta joukkue on kehittynyt. Pelin tulokset eivät kerro aina joukkueesta koko totuutta. Syyskuun pelillä ei voittaisi helmikuussa yhtään ottelua, arvioi Miettinen.
Hämmästyttävästi KalPa on voittanut suuria seuroja vieraissa, mutta notkahtanut vertaisilleen kotihallissa. Esimerkiksi TPS ja Sport rökittivät kuopiolaiset kotona mutta vieraissa kaatui mestarisuosikki Tappara.
– Yhden kotitappion otan omaan piikkini. Liigassa pitää valmistautumisen olla sataprosenttista tai muuten tilanne on sama, kuin että nyrkkeilijä hyppäisi kehään hanskat lanteilla. Kotipeleistä meiltä on puuttunut kärsivällisyys ja nöyryys. Joukkueessa on ollut kotiotteluissa liikaa halua esittää jotain ihmeellistä.

KalPalla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin hankkia nuoria kehityskykyisiä pelaajia sekä rakentaa omista junioreista liigatähtiä. Suurista seuroista HIFK on esimerkki, että joukkueella voi yskiä, vaikka käytettävissä ovat iso pelaajabudjetti.

Ennen maaottelutaukoa KalPa otti ison voiton kamppailussa viimeisistä pudotuspelipaikoista. Ässät alistuivat lukemin 6–4. Tulos kertoo hyökkäyksen tehoista, mutta myös puolustuksen kurinalaisuuden puutteesta. KalPa tappelee pääsystä säälipleijareiksi (sijat 7-10) haukuttuun sarjaan Ässien ja TPS:n kanssa. Nämä playoffsien 1. kierroksen ottelut alkavat maaliskuun puolen välin jälkeen. Kuuden joukkueen kerma saa enemmän keskittymis- ja palautumisaikaa.

Tulevana perjantaina KalPalla on seuraava tilaisuus näyttää, joko keltamusta kone on viritetty myös koti-ottelussa. Niiralan monttuun luistelee JYP. Jatkuuko Matti Järvisen huippuvire? KalPan pelaajien toipilasosasto Eero Kilpeläinen, Jussi Timonen, Ryan Wilson ja Alexander Ruuttu saivat toipumisaikaa viikon mittaisella maaottelutauolla. Saako joku toipilaista terveen paperit? Turvautuuko Toma jälleen Iisalmen apuun, Saku Kinnuseen?

Entä millainen KalPan päävalmentaja on persoonana? Käydäänhän Suomessa parhaillaan keskustelua valmentajien kyseenalaisista metodeista. Toma määrittelee itsensä rehelliseksi valmentajaksi. Hän ei halua esittää mitään roolia tai matkia muita valmentajia.
– Uskon, että autan parhaiten pelaajia antamalla heille rehellisesti sekä myönteistä että kielteistä palautetta. Pelaajan kasvaminen edellyttää, että häntä kannustetaan ja häneltä myös vaaditaan.

  • KalPa–JYP Niiralan Montussa pe 14.2. klo 18.30.