Kansainvälinen kauppatieteilijä tuli KuPSiin

Katarina Naumanen oli kilpatanssija ja pelasi jalkapalloa yhtä aikaa. Intohimo futikseen voitti. Kuva: Ismo Vornanen

Maajoukkuepelaaja Katarina Naumanen puhuu naisjalkapallon tuottavuudesta ja markkina-arvosta.

Naisjalkapallomaajoukkueen puolustaja, aiemmin Kuopion Mimmifutiksen kasvatti Katarina Naumanen (24) palasi yllättäen maailmalta KuPSin liigajoukkueeseen. Helsingin, USA:n ja Oslon oppivuosien aikana Naumasen persoonaan on juurtunut kypsää itsevarmuutta ja jenkkimäistä rentoutta. Kasvu urheilijana ja ihmisenä näkyy hänen punnituissa mielipiteissään ja missioissa parantaa naisurheilun asemaa.

Katarina on aina ollut johtava hahmo kentällä ja sen ulkopuolella. Vaikuttajatyyppinä hän kuuluu sekä miesten että naisten pelaajayhdistyksen hallitukseen. Sanavalmis toppari kävi muun muassa vuonna 2017 Ylen A-Studiossa kertomassa suurelle yleisölle, montako senttiä on naisurheilijan euro.

Katarina arvostaa KuPSia tasa-arvoteosta. Seura sulautti ensimmäisenä Suomessa naisten joukkueen miesten liigajoukkuetta pyörittävään osakeyhtiöön. Seuran omistajan Ari Lahden ennakkoluuloton organisointi on luonut KuPSin naisille yhden Suomen parhaimmista toimintaympäristöistä.
– Urheilijankin elämästä pitää nauttia. Oslossa Stabaekin joukkueessa jouduin liian hyökkäävään rooliin. Kun ei viihdy kentällä, ei viihdy muussakaan elinympäristössä. Päätin palata Suomeen ja KuPSiin. Olin kuullut, että KuPSin naisten joukkuetta ollaan nostamassa Suomen huipulle, perustelee Naumanen paluutaan.

Energinen nainen pelasi Floridan vuotenaan yliopistojoukkueessa ja opiskeli samalla kauppatieteiden yleisopintoja. Taskussa oli neljän vuoden yliopistostipendi. Suunnitelmallinen pelaaja hylkäsi jenkkiyliopiston ja hankki Aalto-yliopistosta opiskelupaikan kauppatieteellisestä tiedekunnasta.
Helsingissä olleen opiskelupaikan vuoksi hänen jalkapalloilijan uransa jatkui luontevasti HJK:ssa.
– Vaikka minulle maksettaisiin kuinka suurta palkkaa jalkapalloilijana, haluaisin samalla opiskella ja siirtää välillä ajatukset pois pelaamisesta. Minun luonteellani pitää olla monta projektia yhtä aikaa.

Etäopintojen avulla Katarina on raapinut kasaan kauppatieteiden kandin tutkinnon. Naisjalkapallonkin realiteetteja pitää katsoa kaupallisesta näkökulmasta. Hän ymmärtää, että miehille on tähän asti maksettu parempaa palkkaa, koska heidän pelitapahtumansa ovat tuottaneet enemmän seuralle rahaa.

Toisaalta markkinoinnilla ja näkyvyydellä voidaan vaikuttaa naisten katsoja- ja tulovirtoihin. Esimerkiksi naisten jalkapallon MM-kisat olivat suuri yleisömenestys. Italiassa monet miesten huippuseurat ovat alkaneet panostaa naisjalkapalloon.
– Minua ärsyttää, kun kerron olevani jalkapalloilija, ihmiset kysyvät heti perään, että mitä muuta työtä teet. Eihän hammaslääkäriltäkään kysytä, että mitä muuta työtä sinä teet. Minun päätyö on jalkapallo, vaikka omasta halustani teen maisteriopintoja. Kun naisjalkapalloon investoidaan, sen tuottavuus kasvaa.

Kuopioon Katarina muutti aikoinaan 8-vuotiaana Joensuusta. Vielä yläkoulussa hän tanssi kilpaa ja pelasi jalkapalloa. Klassikan lukiossa hän vaihtoi korkokengät lopullisesti nappiksiin. Nuoresta tytöstä lähtien Katarinalla on ollut syvä ystävyys kahteen nykyiseen KuPSin liigapelaajaan, Paula Auviseen ja Anni-Maija Kauppilaan. Kolmen kopla on jälleen samassa joukkueessa.
– Nyt autan täysillä KuPSia, jotta seura yltäisi mitalille. Pohdin myöhemmin, pysynkö syksyllä KuPSissa vai jatkanko matkaani syksyllä Suomen sisällä tai ulkomaille. KuPSissa pelaajan arki on houkutteleva vaihtoehto.

Katarina Naumanen

  • Maajoukkuejalkapalloilija, joka siirtyi kesken kauden Norjan liigasta KuPSin naisten joukkueeseen.
  • Sitä ennen pelipaikaltaan toppari pelasi HJK:ssa ja Floridan yliopistojoukkueessa.
  • Opiskelee Aalto-yliopistossa kauppatieteitä, on tehnyt kandi-tutkinnon ja aloittaa maisteriopinnot.
  • On pelaajayhdistyksen hallituksessa ja harrasti nuorempana kilpatanssia.