Kärsiikö löylyjen laatu uudessa uimahallissa?

Markku Nissinen esittelee, miltä vanha höyrystinjärjestelmä näyttää konehuoneesta käsin. Nissinen peukuttaa vanhalle järjestelmälle. Kuva: Laura Ruuskanen

Uuden uimahallin saunoihin on tulossa erilainen höyrystinjärjestelmä kuin vanhoissa saunoissa. Aktiivikävijät ovat harmissaan.

Kuopiolainen Markku Nissinen on ollut Niiralan uimahallin aktiivinen käyttäjä hallin rakentamisesta saakka, eli jo 50 vuotta. Tälläkin hetkellä mies käy uimassa ja saunomassa hallissa usein kolmekin kertaa viikossa.
– Niiralan uimahallin saunasta tykätään täällä kuin hullu puurosta. En puhu nyt vain omasta puolestani, vaan asetun sanansaattajaksi kaikkien käyttäjien puolesta, Nissinen sanoo.

Niiralan uimahalli on kuitenkin tullut käyttöikänsä päähän, ja Nissinen odottaa jo innolla yhdessä muiden aktiivikävijöiden kanssa uutta hienoa hallia.
– Nyt on kuitenkin ilmennyt huoli uuden uimahallin saunan löylyjen laadusta. Olemme saaneet tiedon, että sinne tulee erilainen höyrystinjärjestelmä, ja pelkäämme uimahallin kuuluisten hyvien löylyjen puolesta.
Nissinen sanoo, että Niiralan uimahallin saunasta on tullut käsite, ja hyvät löylyt tunnetaan laajemminkin. Myös uimahallin henkilökunta vahvistaa, että useat ulkopaikkakuntalaisetkin tulevat Niiralan halliin hyvien löylyjen perässä.

Uutta uimahallia ja sen saunoja suunniteltaessa konsultoitiin vanhan uimahallin henkilökuntaa. Asiantuntijalausuntona uimahallin henkilökunta esitti, että vanhan saunan höyrystinjärjestelmä on erinomainen, ja samanlainen kannattaisi hankkia uuteenkin halliin.
– Ensin meiltä kysyttiin neuvoa, mutta sitten sitä ei kuitenkaan kuunneltu, sillä uuteen saunaan valittiin meidän mielestämme mahdollisesti huonompi ratkaisu, kommentti uimahallin henkilökunnan suunnalta kuuluu.

Vanhassa Niiralan uimahallissa on oma erillinen höyrystinjärjestelmänsä, joka syöttää saunaan löylyjä pehmentävää höyryä.
– Höyrystin on kuin painekeitin, joka puskee saunaan ilmaa pehmentävää höyryä. Näin saunassa ei ole polttava raaka ilma. Etenkin vanhemmat ihmiset tykkäävät pehmeistä löylyistä. En itse ainakaan tykkää, että löyly ampuu heti polttavana iholle, Nissinen kuvailee.
Tekniikka on tietenkin uimahallin 50-vuotisen historian aikana kehittynyt, ja uusia höyrystinratkaisuja on tullut. Käyttäjillä on kuitenkin huoli siitä, jos hinnan vuoksi laadusta on tingitty. Uuteen halliin on tulossa ratkaisu, jossa vesisumua ajetaan suoraan kiukaaseen, eikä höyryä tuoteta saunatilaan erillisellä järjestelmällä, kuten nyt.
– Vesisumu kiukaaseen on täysin eri asia kuin erillinen höyrystin. Haluaisimme pitää nämä höyryiset löylyt perinteenä, markkinointivalttina. Jos uuteen uimahalliin odotetaan jopa 100 000 uutta kävijää vuodessa, niin jollain ne on sinne houkuteltava. Hyvä sauna olisi yksi keino, Nissinen lataa.

Vanhan uimahallin aktiivikäyttäjien mielestä tässä asiassa olisi pitänyt paremmin kuunnella käyttäjien mielipiteitä.
– Sauna on uimahallin sydän. Vanhan höyrystimen kaltainen erillinen ratkaisu ei laskelmieni mukaan olisi kuin noin 6 000 euroa kalliimpi ratkaisu vuodessa. Se kulu on tavoitellulle käyttäjämäärälle jaettuna noin kaksi senttiä per käyttäjä lisää kuluja. Tuon vertaisen säästön vuoksi ei kyllä kannattaisi lähteä tinkimään löylyjen laadusta. Kun uuteen uimahalliin panostetaan jo näin paljon, että saadaan tänne hienosti Suomen toiseksi suurin halli, niin näin pienestäkö jää kiinni, ettei viimeistelyä saada kuntoon.

Kuntolaakson rakennuttajapäällikkö Veli-Matti Paananen rauhoittelee, ettei hänen mielestään uusien saunojen löylyistä tarvitse olla huolissaan, vaikka höyrystinjärjestelmästä tuleekin erilainen.
– Aktiivikäyttäjät sanovat, että vanha sauna on maailman paras. Siihen on vaikeaa vastata, mutta pyrimme tekemään uusista saunoista sitten toiseksi parhaimpia.

Uuteen halliin tulossa kuusi saunaa

  • Niiralan uuteen uimahalliin on tulossa kuusi saunaa.
  • Vanhan uimahallin tapaan kaksi perinteistä saunaa tulee sekä miesten että naisten puolelle. Lisäksi molemmille puolille tulee aromasaunat.
  • Saunojen höyrystinjärjestelmästä tulee erilainen kuin vanhassa hallissa.