Kärttyisästi lomalle

Lomalle laskeudun joka kesä samalla tyylillä. Tauko duunista tekee minut kärttyisäksi. Kesä täynnä menoa ja vaarallisia tilanteita: matkustelua, festareita ja iloisia ihmisiä. Vähemmästäkin alakulo iskee.
Kaverit lähettävät kuvia täydellisistä kukkaistukista, mielettömistä lomakohteista ja kesäkattauksista, jotka notkuvat suosikkiherkkuja. Mieli menee apeaksi, kun yritän epätoivoisesti paistaa makkaraa, jonka toinen puoli on hiilloksella ja toinen puoli jääkylmä.
Pukeutuminenkin on kesällä yhtä tuskaa. En ole ollut sinut kroppani kanssa valovuoteen, voisinko yrittää teitittelyllä? Tunnen itseni kiusaantuneeksi kesähepeneissä, varsinkin uimapuvussa olo on alaston.
Kiirevaihde jäi keväällä päälle ja nyt en osaa rauhoittua. Tunnetusti hyörinä on tehokkuuden merkki, vaikka hyvin tiedetään, että mylläkkä aiheuttaa muistikatkoja ja unettomuutta. Ennen raskaan työn raatajat kärsivät selkäkivuista, nyt tietotyöläisten aivot kipuilevat.
Työt ovat nykyisin sisäsiistejä, ja konttorihiiri kärsii stressistä. Luonnon tiedetään rahoittavan, laskevan sykettä ja parantavan tarkkaavaisuutta. Suomessa on kehitetty virtuaaliluontoa. Enää ei tarvitse pakkautua sääskien syötäväksi, vaan kuulokkeet korville ja kuuntelemaan luontoääniä – Vantaan lentokentän vessaan.
Myönnetään tosiasiat, kiire on amatöörien juttu. Touhotuksessa kuolevainen ei ole läsnä, tekee virheitä ja unohtaa tärkeitä tehtäviä. Mikä pakko on mennä eteenpäin kuin vähäjärkinen? Vauhti sallitaan korkeintaan Kimi Räikköselle ja Iivo Niskaselle.
Vanha kansa tiesi ”ei ole hoppu hyväksi eikä kiire kunniaksi”. Loma on vuoden huippuhetki: se on kuitenkin levon irvikuva. Hääonnea haetaan eniten heinä- ja elokuussa, eropiikit ovatkin lomien jälkeen, perheriitojen kulta-aikaa.
Mikä helkutti meitä vaivaa? Suoritetaan töissä, suoritetaan vapaa-aikana. Puolet kansasta kokee olevansa väsynyt arkisin. Ammattiyhdistysliike on taistellut vapaa-ajan riittävyydestä. Laiskurit, jotka uskaltavat rohkeasti pysähtyä, velttoilla, työntää välillä älypuhelimen narikkaan, ovat tulevaisuuden työelämän voittajia.

Kirjoittaja on tiedotusenkeli.