Karvakuonon kanssa kahvikupin ääreen – mitä mieltä sinä olet koirista kahviloissa?

Mona Kauppinen oli kahvilla yhdessä koiransa Yenin kanssa: Kuva: Oona Parkkinen

Koirien pääsy mukaan kahvilaan tai ravintolaan herättää keskustelua. Suurimmaksi kysymykseksi nousevat allergiat.

Kuopiolainen Mona Kauppinen oli nähnyt Facebookissa kuvan, jossa koira istui omistajiensa mukana kahvilla Ramin Konditoriassa. Kuvatekstissä kiiteltiin koiraystävällistä kahvilaa.
– Pitihän sitä lähteä kokeilemaan. Olen normaalisti päivät töissä, ja Yeni odottaa yksin kotona. Tänään minulla oli vapaapäivä, ja on todella mukavaa, että voin viettää sitä Yenin kanssa kaupungilla, Kauppinen kommentoi.

Kahvilaan mennessään Kauppinen vielä varmisti työntekijöiltä, saahan koiran kanssa tulla.
– Tosi hyvin on mennyt, Yeni on ollut todella rauhallinen, vaikka tämä on sen ensimmäinen kerta kahvilassa. Moni on jäänyt rapsuttelemaan ja kehunut söpöä ja hyvin käyttäytyvää koiraa.
Kauppinen sanoo, että aikoo varmasti jatkossakin hyödyntää kahviloita, joihin oman karvakaverin saa viedä mukaan. Herkkusuuna Yeni välillä katselee pöydän antimia kieltään lipoen.
– Tuossa se söpöstelee ja odottaa, että saisi jotain. Olisi mukavaa, jos Kuopiossa olisi enemmänkin paikkoja, joihin saa tulla koiran kanssa.

Viikkosavo kierteli kyselemässä muidenkin kaupunkilaisten mietteitä koira-asiaan. Kuopiolaisella Meri-Tuuli Laitisella on iso sekarotuinen koira. Ihan joka paikkaan hän ei koiran kanssa lähtisi, mutta mukava mahdollisuus olisi, jos koiran saisi ottaa mukaan kahvilaan.
– Muutenkin olisi kiva nähdä eläimiä ravintoloissa. Haaveilen, että pääsisin joskus käymään Helsingin kissakahvilassa. Konsepti kiehtoo, ja olisi mukavaa, jos Kuopioonkin saataisiin vastaavia.
Laitinen näkee, että ravintoloiden olisi hyvä kertoa ovellaan, ovatko lemmikit tervetulleita. Informaatioksi kävisi esimerkiksi tarra ovella.
– Se helpottaisi kaikkia. Myös allergisia. Mutta en usko, että koirat toisivat tällaisessa isommassa kahvilassa pahaa allergiaongelmaa. Tuskin tämäkään paikka tulisi ikinä ihan niin täyteen koiria, että niitä istuisi joka kulmalla, Laitinen tuumaa Hygge Brossa istuessaan.

Ulla Voutilaisella on vähän koira-allergiaa, joten hän ei menisi kahvilaan, jos näkee siellä koiran. Kuitenkaan hän ei suoraan tyrmää ajatusta.
– Tarra ovella voisi olla hyvä, niin ei tarvitsisi arpoa. Tietäisin heti, jos paikka sallii koirat. Ikävä se on lähteä kesken aterian, jos alkaakin ahdistaa. Itsellä vaikuttaa ennen kaikkea tämä allergianäkökulma, mutta esimerkiksi hygienian kanssa en näe koirista ongelmaa.
Myös Petra Pajarinen kommentoi, että ravintolan olisi hyvä selkeästi ilmoittaa, salliiko se karvakuonot sisälle.
– Olen koiraihminen, ja vaikkei minulla ole itselläni koiraa, voisin mielelläni mennä koirat sallivaan kahvilaan. Mutta allergisten kannalta selkeä viestintä olisi hyvä juttu.

Kari ja Ulla Ikonen kertovat, että heidän tyttärensä on työskennellyt kissakahvilassa.
– Siitä hän tykkäsi. Meillä ei ole allergioita, joten meidän puolesta koirat voivat tulla kahviloihin. Mutta ymmärrettävästi allergiset voisivat valittaa asiasta. Voisiko koirille olla vaikka joku oma alue osoitettu, että niitä ei olisi ympäri kahvilaa, pariskunta miettii.

Koiraystävällisiä ravintoloita voi etsiä esimerkiksi Tassut kartalla ja Koirasuomi.fi -sivustoilta. Kuopiosta mukaan ovat ilmoittautuneet esimerkiksi Panza, Cafe Satama ja Koivumäen kartano. Ramin Konditoria taas ilmoittaa Facebook-sivullaan, että koirat ovat tervetulleita. Kahvilasta kommentoidaan, että koirat kahvilassa ovat tuoneet pääsääntöisesti positiivista palautetta.
– Kuuntelemme herkällä korvalla palautetta. Lähtökohtaisesti asiakkaat ovat olleet ilahtuneita, kun kahvilassamme on ollut koiria, Marjut Fredriksson kommentoi.
Myös Panzan henkilökunta piti heti itsestäänselvyytenä, että koiratkin saavat tulla.
– Koiraihmiset ovat todella mielissään, että saavat tuoda koiransa mukana, onhan se perheenjäsen siinä missä muutkin. Ja ei-koiralliset ovat käyneet rapsuttelemassa koiria naapuripöydissä. Meillä käy koiria viikoittain, Erno Vainanen kommentoi.

Nämä paikat sallivat sisälle

  • Koirat sallivista kahviloista ei ole täydellistä koottua listausta.
  • Toimitus sai poimittua tiedon ainakin näistä: Panza, Cafe Satama, Koivumäen kartano, Ravintola Ukko (Tahkovuori), Ramin Konditoria ja Cafe Mekka (Koiramekka).