Kasvomaskituontato käynnistyi Kuopiossa

Sanni Vauhkonen ja Mervi Lankinen valmistavat kankaisia kasvomaskeja Kuopion TaitoShopissa. Kuva: Aija Pirinen

Maskeja myyty ympäri Suomea. Kuopiolaiset odottavat linajauksia ja ostavat varalle.

Kankaisten, yksityishenkilöille tarkoitettujen kasvomaskien tuotanto on käynnistynyt myös Kuopiossa. Ainakin kolme käsityöyritystä on alkanut valmistaa kasvomaskeja Kuopiossa vaikka hallitukselta ei vielä tämän jutun ilmestymiseen mennessä ole tullut linjausta yksityishenkilöiden kasvomaskien käytöstä.

Kuopiossa kasvomaskeja valmistavat ainakin TaitoShop, Minna Suuronen Design ja Henkis. Mervi Lankinen TaitoShopista sanoo, että kaikkien myymälöiden myymien kasvomaskien määrä on ylittänyt jo 10 000 kappaletta. Verkkokauppaa operoidaan Mikkelistä käsin, mutta maskeja valmistetaan Kuopion ja Mikkelin lisäksi Pieksämäen ja Varkauden TaitoShopeissa.
– Kasvomaskien ompelu aloitettiin muutama päivä ennen pääsiäistä. Kasvomaskien ompelu on työllistänyt niin, että sain kutsua lomautuksille määrätyn työntekijän takaisin töihin ompelemaan täysipäiväisesti kasvomaskeja, Lankinen kertoo.

Kasvomaskit eivät vielä toistaiseksi ole olleet yleinen näky Kuopion katukuvassa, mutta kiinnostus niitä kohtaan kova ja moni ostaa maskeja varalle.
– Ihmiset ostavat kerralla isomman satsin, koska maski täytyy keittää jokaisen käytön jälkeen. Moni hankkii varalle vaikka ei vielä käyttäisikään ja kyllähän ne toimivat myös pölyltä suojautumiseen ja vaikka puutarhahommissa, Lankinen sanoo.
Tekstiilitaiteilija Minna Suuronen kertoo, että kasvomaskit ovat olleet hänen uuden verkkokauppansa hittituote. Suuronen kertoo valmistavansa maskit muiden tuotteidensa hukkapaloista eli pääsääntöisesti pellavasta, mutta myös puuvillasta. Maskeja on tilattu niin Kuopioon kuin muuallekin Suomeen.
– Ei ole vielä järkyttävää hässäkkää ollut, mutta kiva kun joku tavara liikkuu verkkokaupassa. Etenkin kun kivijalkaliike on kesäkuun alkuun saakka vielä kiinni. Maskeja on mennyt muun muassa Helsinkiin, Espooseen, Rovaniemelle ja Ouluun. Saksaankin olen niitä lähettänyt.

Idea kasvomaskien valmistamisesta alkoi muhia Henkiksen yrittäjä Katri Vepsäläisen päässä jo kaksi vuotta sitten. Hän kertoo ajatuksen lähteneen omasta katupölyallergiasta. Koronaepidemian puhkeaminen antoi idealle loppusysäyksen ja verkkokauppa aukesi vähän aikaa sitten.
– Tein nopeasti prototyyppejä ja sain myös vinkkejä Ranskassa asuvalta serkultani, joka valmistaa siellä kasvomaskeja.

Vepsäläinen on myynyt kasvomaskeja torilla ja netissä. Hän sanoo, että moni on ollut kiinnostunut, mutta jättänyt oston toistaiseksi myöhemmälle, koska odottaa hallituksen linjauksia suojainten käytöstä.
– Toivottavasti suositus tulisi, koska maskista on tutkitustikin hyötyä ja muualla maailmassa ne ovat ihan arkisia. Itse uskon, että maskista voisi tulla asuste siinä missä pipo tai aurinkolasit.

Kaikki valmistajat muistuttavat, että kasvomaski ei ole henkilösuojain, eikä kirurginen suu-nenäsuojain, eikä anna käyttäjälleen varmaa suojaa esimerkiksi koronavirusta vastaan, mutta auttaa arkipäivän suojautumisessa.