Katsojat aivan pelaajien iholle

Toni Saksman on mielissään, kun jäähallin kylkeen rakentuu oma parkkihalli ja lisää käyttötiloja. Kuvat: Laura Töyräs

Niiralan monttuun on valmistunut noin 400 uutta ringside-paikkaa.

Keväällä käynnistynyt Niiralan montun peruskorjaus alkaa olla sillä mallilla, että liigakausi voi alkaa 14.9. uudistuneessa hallissa. Kenties suurimpana muutoksena hallin katsomon kapasiteetti nousee noin 400 paikalla. Uudet paikat ovat pääosin ringside-paikkoja, eli sijoittuvat katsomon alimmaisiksi, aivan kaukalon viereen. Paikat luovat lisää vuorovaikutusta katsojien ja pelaajien välille.
– Ringside-paikoilla katsojat pääsevät niin lähelle pelaajia kuin mahdollista. Pelin vauhti on aivan erilainen katsottuna ihan vierestä, kuin kaukaa ylhäältä. Paikat tarjoavat intensiivisemmän kokemuksen katsojille, ja myös pelaajille on kiva, että kannustusjoukot ovat ihan lähellä, KalPa Hockeyn toimitusjohtaja Toni Saksman fiilistelee.

UUSIA ringside-paikkoja on hieman hallin kohdasta riippuen tehty joko kaksi tai kolme riviä. Ne sijaitsevat aikaisemmin katsomon rajana toimineen betoniaidan ja kaukalon välissä. Kaukaloa on kavennettu kaksi metriä, jotta uusille paikoille tuli tilaa. Aiemman 30 metrin sijaan kaukalolla on nyt leveyttä 28 metriä, joka on saman verran kuin suurimmassa osassa Suomen kaukaloista.

JÄÄN yläpuolella killuu nyt uusi mediakuutio, josta saadaan aiempaa enemmän efektejä tunnelman luomiseksi. Halliin on saatu yhteensä 70 metriä uutta ledipintaa.
– Myös hallin valaistus on uusittu. Pelivalo on kirkkaampi, mutta valoja voidaan nyt käyttää myös tunnelman luomiseen. Aiemmin valot olivat vain on/off, mutta nyt niilläkin voidaan kikkailla vähän enemmän.
Halliin on tulossa vielä 16 spottivaloa lisää, joilla voidaan niilläkin luoda erilaisia valoefektejä.
– Olemme panostaneet myös alkushow’hun, Saksman myhäilee.
Uusittu äänentoisto varmistaa nyt tasaisemman äänimaailman ympäri hallia.
– Aikaisemmin ongelmana oli, että äänet kuuluivat epätasaisesti. Jossain valitettiin, että musiikki on liian kovalla, toisaalla taas, että ei kuulu hyvin.

REMONTIN yhteydessä hallista tehtiin katsojille ympärikierrettävä. Avattuun päätyyn tulee myös myyntitiski, ja sieltäkin voi seurailla peliä. Päädyn viereisestä noin parisataapaikkaisesta D2-katsomosta tehtiin anniskelukatsomo, ja halliin valmistui lisää wc-tiloja.
– Ympäri pääseminen vaikuttaa koko hallin toimivuuteen. Nyt ihmismassat pääsevät liikkumaan taas vähän paremmin. Vielä lisää helpotusta saadaan, kun lisätilat valmistuvat sitten ensi kaudelle.
Uudet tilat rakentuvat vielä tämän kauden ajan. Tällä hetkellä kiinni olevaan B-aulaan saadaan reilu 200 neliötä lisätilaa. Aulan päälle toiseen kerrokseen valmistuu samankokoinen lounasravintola, joka on kiinni uudessa uimahallissa, ja hallien väliä pääsee liikkumaan sisäkautta.
– Uusi ravintola antaa jälleen happea muihin tiloihin, kun osa katsojista käy ostoksilla siellä. Myös nykyinen Monttupubi kasvaa noin 100 neliöllä.

TÄMÄN kauden aikana jäähallin viereen rakentuu myös 350-paikkainen parkkihalli. Työmaan vuoksi aikaisemmat hallin pihan parkkipaikat eivät ole enää käytössä. Tällä kaudella katsojat voivat jättää autojaan esimerkiksi Niiralan koulun ja Klassikan hiekkakentille sekä parkkipaikoille.
– Hyvin olemme saaneet tehtyä yhteistyösopimuksia. Lisäksi katsojat pääsevät pysäköimään ilmaiseksi Haapaniemenkadun pysäköintitaloon ja puoleen hintaan toriparkkiin, Saksman kertoo.

Katsojat ovat melkein kosketusetäisyydellä pelaajista.