Katupartiointi kutistui Kuopiossa olemattomaksi

Soldiers of Odinien rivit ovat käyneet pieniksi koko maassa ja joillakin paikkakunnilla jäseniä on niin vähän, etteivät he voi partioida omin päin kotikunnassaan. Arkistokuva: Aija Pirinen

Kuopion Soldiers of Odineista on tullut poliisille vain muutamia hajanaisia havaintoja talvella ja keväällä.

Viime vuoden alkupuoliskolla Suomessa kohistiin katupartioiden rantautumisesta kaupunkeihin. Niin myös Kuopiossa ja pian kaupungissa aloitti toimintansa Soldiers of Odin. Poliisi tuomitsi jo tuolloin partioiden tulon ja kertoo näin puolitoista vuotta myöhemmin toiminnan jääneen Kuopiossa hyvin pienimuotoiseksi. Ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen sanoo, että Kuopion Odineista on tullut muutamia hajanaisia havaintoja talvella ja keväällä.

– Tämä meidän porukka on pitänyt matalaa profiilia. Havaintoja on tullut enemmän muista kaupungeista, joissa toiminta on aktiivisempaa. Tässä kävi niin kuin arvelimmekin, että toiminta lähti voimakkaasti liikkeelle kun se paljon näkyvyyttä ja julkisuutta. Kun uhkakuvat eivät toteutuneetkaan, touhu sammui yhtä nopeasti kuin syttyikin.

Sosiaalisesta mediasta käy ilmi, että Soldiers of Odin Support Kuopio -ryhmä on yhä olemassa ja partioikin pienimuotoisesti silloin tällöin. Helsingin Sanomat uutisoi toukokuussa, että Soldiers of Odinilla on noin 300 jäsentä koko maassa.

”Ei ole ikävä ollut”

Pohjolainen ei usko, että toiminta on painunut maan alle, mutta siinä mukana oleva porukka on käynyt pieneksi. Hän uskoo, ettei mukana ole enää satoja vaan kymmeniä ihmisiä. Odinien ideologia ei Pohjolaisen mukaan uponnut savolaisiin.

– Jos heidän aatteensa olisivat uponneet kansalaisiin näkyisi toimintakin varmasti toisella tavalla. Mutta poliisin näkökulmasta oli odotettavissa, että näin käy ja voi sanoa, ettei ole ikävä ollut. Kyllä katujen turvallisuudesta huolehtiminen kuuluu viranomaisen tehtäviin eikä siinä tarvita tämänkaltaisia katupartioita, jotka pikemminkin lisäävät turvattomuuden kuin turvallisuuden tunnetta.