Katutaidetta pääsee ihastelemaan viikonloppuna

Laillisen graffitiseinän maalauspinta-ala on tuplattu ja myös toinen puoli on nyt laillista maalauspintaa. Muuriin saa jatkossa maalata myös Lainien jälkeen. Kuva: Katutaideyhdistys Urbaani

Lainit-katutaidefestivaalissa maalataan viikonloppuna Kuopion laillista graffitiseinää Niiralassa.

Katutaideyhdistys Urbaani ry järjestää lauantaina 15.9. kello 12–18 katutaidefestivaalin Kuopion Niiralassa. LAINIT-katutaidefestivaali järjestetään Niiralan uimahallin takana, missä maalauskohteina ovat Kuopion laillinen graffitiseinä molemmin puolin sekä viime vuodeltakin tuttu saunallinen Vanaja-bussi sekä asunto-auto.
Yhdistys on kutsunut tänäkin vuonna Laineihin mukaan useita graffitin huipputekijöitä.

Kyseessä on kolmas kerta kun yhdistys järjestää tapahtuman. Ensimmäisellä kerralla tapahtuma järjestettiin Haapaniemenkadulla sijaitsevassa pysäköintitalossa, viime vuonna maalattiin Savilahdessa. Tapahtuma on yleisölle avoin eli kuka tahansa voi tulla paikan päälle seuraamaan teosten syntymistä ja tutustumaan katutaiteeseen.
– Ensimmäiseen kertaan eksyi yllättävän paljon porukkaa ihan siihen nähden, että se oli parkkihallissa. Viime vuonna taas oli tosi paljon ihmisiä, koska tunneli oli monen päivittäisen kulkureitin varrella. Saa nähdä, kuinka ihmiset nyt löytävät paikalle, kun uimahallin takana oleva seinä on hieman syrjässä. Toivotaan kuitenkin, että porukkaa eksyisi paikalle, kertovat Katutaideyhdistys Urbaanin hallituksen puheenjohtaja Mikko Parviainen ja jäsen Juuso Leskinen.

Parvianen on dokumentoinut kuopiolaista graffititaidetta urbaani.org-sivustolle vuodesta 2010 lähtien. Urbaani on perustettu sen ympärille kuitenkin vasta keväällä 2015. Viimeiset kolme vuotta ovat olleet yhdistykselle noususuhdanteisia ja jäseniä on tullut joka vuosi lisää.
– Olemme saaneet hyvin näkyvyyttä ja tekemistä on riittänyt. Viimeisimpänä on maalattu kaksi muraalia, sähkökaapit ja Savilahden tunneli.

Yhdistyksen ja Parviaisen aikoinaan perustaman sivuston tarkoituksena on edistää, ylläpitää ja tallentaa kuopiolaista katutaidetta. Jäsenet haluavat riisua tummaa viittaa, joka katutaiteen ja graffitien ympärillä on ollut. Siinä he ovat jossain määrin onnistuneetkin.
– Katutaidetta ja graffiteja ei ehkä enää pidetä niin paljon likaisena ja rikollisena toimintana, vaan enemmän koko kansan hupina. Kuopiossa on onneksi ollut jo pitkään suhteellisen hyvä suhtautuminen katutaiteeseen, kun vertaa vaikka pääkaupunkiseudulle. Tosin jos näitä juttuja olisi yritetty esimerkiksi viisi vuotta sitten, niin ei olisi todennäköisesti onnistunut, miehet pohtivat.

Kuopiolaisten sallivampi suhtautuminen johtuu Parviaisen ja Leskisen mukaan osin siitä, että yhdistys on päässyt näyttäytymään hyvässä valossa ja toimijoita on vähän.
– Suurissa kaupungissa toimijoita on paljon. Täällä saa tehdä rauhassa ja laittomia maalauksiakin on vähemmän.

Katutaiteella menee tällä hetkellä yleisestikin ihan mukavasti. Arvostus ei suinkaan nyt ole ensimmäistä kertaa huipussaan, sillä sitä on pidetty arvossa jo 80- ja 90-luvuilla. 2000-luvun alkupuoli oli synkkää aikaa.
– Nyt on meneillään tietty huippuhetki. Katutaiteesta on jossain määrin tullut niin salonkikelpoista, että osa ihmisistä on kyllästynyt siihen. Silti tekemistä on vielä. Se on hassua, että kun on joku tapahtuma, missä maalataan, ihmiset kannustaa ja sanoo miten hienoa se on. Jos taas samat ihmiset menevät maalailemaan muuten vain, niin usein ensimmäinen ajatus on, että nuo pitää pidättää.

Sallivuutta lisäisi miesten mukaan se, että luvallisia maalauskohteita saataisiin enemmän näkyville paikoille. Silloin katutaide arkipäiväistyisi ja tulisi kiinteäksi osaksi kaupunkikuvaa.
– Jos maalauksia voisi tehdä näkyvämpiin paikkoihin, ihmiset näkisivät koko maalaajien kirjon, joka on laaja sekä voisivat seurata kehitystä. Voisi ehkä myös tuntea ylpeyttä paikallisesta osaamisesta.

Katutaiteen puolesta

  • Katutaideyhdistys Urbaani ry on Kuopion seudun katutaiteen ja graffitin tukemiseksi, edistämiseksi, ylläpitämiseksi ja tallentamiseksi perustettu 2015 yhdistys.
  • Yhdistyksen toimintaan kuuluu muun muassa Kuopion katutaiteen dokumentointitoimintaa, tapahtumien ja työpajojen järjestämistä ja katutaidetta edistävien aloitteiden tekoa.