Kaupunginhallituksen esitys sai kritiikkiä

Kuopion valtuusto näytti käsittelevän tapahtuma-areenaa erilaisin pelisäännöin kuin kulttuuri-investointeja ja jäähallia. Kuva maanantain valtuuston kokouksesta. Kuva: Oona Parkkinen

Keskuskentän areenaa kannattaa ”kaupunkipuolue”. Sitä vastustavat ”peruspalvelu- ja liitoskuntapuolue”.

Maanantain valtuustossa tuli selväksi, että valtuusto protestoi kaupunginhallituksen yksimielistä esitystä keskuskentän tapahtuma-areenasta. Kaupunginjohtaja Jarmo Pirhosen ja hallituksen edustajien vaikutusvalta ja niin sanottu poliittinen johtaminen ei ole toistaiseksi purrut valtuustoryhmissä. Tapahtuma-areenan päätöksentekoa ohjaavat henkilökohtaiset käsitykset kaupungin roolista, eivät niinkään kaupungin visio kasvavasta kansainvälisestä yliopistokaupungista.

Vain kokoomuksen ryhmä kannattaa yksimielisesti hanketyöryhmän esitystä ja 600 000 euron suunnittelurahaa. Useat puolueet näyttävät hajoavan yli puoluerajojen meneviin ”peruspalvelu- ja liitoskuntapuolueisiin” sekä toisaalta kasvua korostavaksi ”kaupunkipuolueeksi”.
Pekka Kantanen (kok.) vertaisi Kuopiota Tampereeseen. Hän muistutti, että kaikki kasvavat kaupungit investoivat rohkeasti. Tampereella on remontoitu Ratinan stadionia ja Tammelan stadionin modernisointi käynnistyy pian. Kantasen mukaan Kuopion investointisuma on seurausta vuosikausia lykätyistä investoinneista.
– Tampereelta me sen Hyvän elämän pääkaupunki -ajatuksen keksimme, kun kateellisina kuuntelimme Tampereen investointisuunnitelmia, raitsikan rakentamista, valtaisaa tapahtuma-areenaa ja jäähallia. Stadionien ympärillä uudet kerrostalohuoneistot menevät hyvin kaupaksi. Tampereella ymmärretään kansainvälisten tapahtumien arvo kaupungille, vertaa Kantanen.

City-keskustaa edustavat Leila Savolainen ja Antti Kivelä tukivat areenaa. Kivelä näki, että Kuopion on investoitava areenan kaltaisiin hankkeisiin, jos kaupunki haluaa olla Itä-Suomen pääkaupunki. Keskustan ”liitoskuntapuolueessa” oleva Hannu Kananen puolestaan varoitteli menojen lisäyksestä. Kaupunkipuolueen edustajaksi osoittautui perussuomalaisten Samuli Voutila, kun taas ryhmätoveri Minna Reijonen katsoo hanketta liitoskunta-perspektiivistä.
– Kaupungin pitää hoitaa ensin tärkeät asiat ja sitten vähemmän tärkeät. Mennäänkö tässä kuntalaiset vai urheilu edellä, kysyy Reijonen.

Demarien Jaakko Kosunen tunnustaa tauolla kannattavansa areenaa. Julkisesti hän puhuu peruskouluinvestoinneista, koska tietää ryhmässä olevan vankkumattomia ”peruspalvelupuolueen” edustajia. Niinpä esimerkiksi aatesisko Ritva Hakulinen poistaisi kokonaan areenan suunnittelurahan.
Vihreiden Marja Berg nostaa esille puolueelle tyypillisiä teemoja pyöräilystä ja jalankulkemisesta. Berg vetoaa vanhuksiin ja lapsiin, kuten suurin osa tapahtuma-areenan vastustajista. Yhden miehen valtuustoryhmä, sinisten Kimmo Kivelä runoilee, että suurena kaupunkina Kuopiossa pitää olla ihanteita ja niitä edustaa muun muassa tapahtuma-areena.

Keskustelusta voi päätellä, ettei kulttuuripuolen eikä edes urheilun keskinäisiä hankkeita kohdella samoilla kriteereillä tai pelisäännöillä. Vain ani harvalla valtuutella on mitään tietoa esimerkiksi jäähallin noin 10 miljoonan investoinnista ja miten se on rahoitettu,
Ennen ensi viikon maanantain päätöskokousta neuvottelijat selvittävät sopimusehtoja, miten KuPS operoisi uutta tapahtuma-areenaa. Jos ehdot tarkentuvat, areenan suunnittelurahalle on tulossa tukea muun muassa vasemmistosta.