Kaupunkipolitiikka ylös, maakuntauudistus alas

Keskustan ministerit näyttävät jeesaavan kokoomusta puhumalla pehmeitä soten valinnanvapauslain korjauksista. Todellisuudessa keskusta varmistaa, ettei kokoomus alkaisi horjuttaa valtapolitiikkaan perustuvaa 18 maakunnan mallia, johon on asiantuntijoiden vastaisesti kytketty sote.

Isojen kaupunkien kaupunginjohtajat ovat vaatineet maakuntauudistusta uuteen harkintaan. Myös kokoomusvaikuttajat alkavat tajuta, että pääministerinä Alexander Stubb teki totaalimokan suostuessaan maakuntauudistukseen.

Keskusta sai maakuntamallinsa ja kokoomus ei käytännössä oikein mitään. Kokoomusjohtaja Petteri Orpo tietää puolueensa tulleen vedätetyksi, vaikka ei julkisesti arvostele hallituskumppaniaan.

Helsingin Sanomissa (27.6.) kaupunkipolitiikan asiantuntijat Mikko Aro ja Mikko Pukkinen kommentoivat, että hallitus ei tunnista keskuskaupunkien roolia kehityksen vetureina. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori sanoi aivan oikein, että maakuntauudistus keskuskaupunkien näkökulmasta on surkea harjoitus.

Jos Vapaavuori olisi valittu Stubbin sijaan kokoomuspäälliköksi, hän olisi antanut mieluummin hallituksen hajota kuin alistua Sipilän taustajoukkojen kiristykseen. Toivottavasti kokoomus tulee järkiinsä ja kaataa maakuntauudistukseksi kutsutun valtapelin.

Keskustavetoinen hallitus vesitti myös Fimean todellisen siirron Kuopioon. Kuten entinen maakuntajohtaja Jussi Huttunen kirjoitti (SS 7.7.): ”Kyse oli kaksoislehmänkäännöksestä ja Kuopion edunvalvonnan epäonnistumisesta. Jos Fimean ylijohtaja Sinikka Rajaniemi taputtaa päätökselle, on se varma merkki Helsingin silmänkääntötempun onnistumisesta”.

 

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.