Kaupunkipyörien rinnalle kaupunkiveneitä

Viime kesänä käyttöönotetut sähköavusteiset kaupunkipyörät olivat Kuopiossa jättimenestys. Käyttäjiä oli kaksi kertaa enemmän kuin etukäteen arvioitiin. Parhaimmillaan yhdellä pyörällä oli yli 10 käyttökertaa vuorokaudessa.
Ei siis ihme, että kaupunki aikoo hankkia tulevalle kesälle lisää pyöriä. Suunnitelmissa on sadan uuden pyörän hankinta, sekä myöhemmin pyöräasemien perustaminen uusille alueille. Samalla käyttömaksuja suunnitellaan korotettavaksi viime vuoden 50 euron kausimaksusta 60 euroon. Kaupunkirakennelautakunta käsittelee asiaa kokouksessaan tänään keskiviikkona.
Kaupunkipyörien hyödyistä on selvää näyttöä. Ne palvelevat niin turisteja kuin paikallisia. Kaupungin tekemän kyselyn mukaan pyörät vähensivät autoilua.
Nyt kun Kuopiossakin on päästy yhteiskäyttöpyörien makuun, voisi toimintaa laajentaa vesiliikenteeseen.
Helsinki otti viime kesänä käyttöön kaupunkiveneet. Vuokravälitysyrityksen operoimia venepisteitä oli sijoitettu muutamalle keskeiselle rannalle, missä on myös kahvilayrittäjiä.
Kaupunkisoutuveneet ovat osa Helsingin merellistä strategiaa, jonka tavoitteena on helsinkiläisten merellisen reviirin laajentaminen ja kannustaa ihmisiä ottamaan rannat haltuunsa.
Asiaa voisi selvittää myös Kuopiossa. Täällä kaupunkiveneille voisi olla potentiaalia. Kaupunki on lähes kauttaaltaan vesien ympäröimä ja pienen soutumatkan äärellä on viehättäviä saaria ja muita luontokohteita. Kaupunkiveneet voisivat aktivoida vesillä liikkumista ja tuoda rannoille elämää ja uutta yritystoimintaa.

Kirjoittaja on päätoimittaja.