Kaverini Joel Weisell

Hänen elämänlankansa katkesi 140 vuotta sitten. Lupaavasti alkanut ura sanomalehtimiehenä jäi kesken, kaverini oli kuollessaan vain 23-vuotias. Tutustuin tähän Väärnin pappilan poikaan 1970-luvun alkupuolella, kun Kuopion lyseon ullakolta poistettiin palokuormaa. Siirtolavalta pelastamani ”Geografi för Elementar -Läroverket”-oppikirjan kansilehdeltä löytyi nimi Joel Weisell, kauniilla käsialalla kirjoitettuna.

Joelin omistama opus on ollut vanhojen kirjojen kokoelmassani kunniapaikalla vuosikymmeniä. Monta monituista kertaa olen miettinyt lyseoveljeni elämänvaiheita. Pohdiskelujen myötä on välillemme syntynyt kaveruussuhde.

Joel syntyi Lapinlahdella 1854 kappalainen Claes Weisellin perheeseen. Lapsia oli kaikkiaan seitsemän. Mainittakoon, että Joelin vanhempi veli Johannes oli maailmankuulujen tiedemiesten, Väisälän veljesten isä. Kuopion yläalkeiskoulun jälkeen Joel jatkoi lyseossa. Koulunkäynti ei kiinnostanut, lukio jäi kesken. Kouluvuosilta löytyy kuitenkin maininta suomalaisen teatteritaiteen historiankirjoista. Helsinkiläisen teatteriseurueen vieraillessa Kuopiossa näytelmän avustajana toimi Joel koulukavereineen.

Vuonna 1876 tie vei Suomen kaartiin Tarkk`ampujapataljoonaan. Matka Turkin sotaan alkoi seuraavana vuonna. Aliupseeriksi ylennyt Joel oli ennen sotaanlähtöä tehnyt sopimuksen Karjalatar-sanomalehden kanssa. Lehti uutisoikin lokakuussa 1877 näyttävästi: ”Eräs Suomen kaartissa palveleva sotilas on luvannut silloin tällöin lähettää meille kirjeitä sotatantereelta. Hänen ensimmäinen kirjeensä on lähetetty Kischinevasta, jonka tähän nyt otamme ja aiomme vastakin yllämainitulla nimityksellä niitä julkaista.” Todennäköistä siis on, että kaverini oli ensimmäinen tai ainakin yksi ensimmäisistä suomalaisista sotakirjeenvaihtajista. Tosin hän ei ehtinyt lähettämään kuin kaksi reportaasia. Lukuisiin taisteluihin osallistunut Joel merkittiin sairaskirjoihin tammikuussa 1878 ja lähetettiin pois rintamalta. Joel kuljetettiin junalla Pietariin, jossa hänen maallinen vaelluksensa päättyi 9.2.1878.

Entäpä jos kohtalo olisi määrännyt toisin? Olisiko Joel kirjoitellut sodan jälkeen esimerkiksi Savo-lehteen, jonka näytenumero ilmestyi 140 vuotta sitten? Mene ja tiedä. Mutta kiitos kaveruudesta, Joel. Jatkan elämänvaiheidesi tutkimista.

Kirjoittaja on kuopiolainen radiotoimittaja, tietokirjailija ja ikuinen ylioppilas.